BRATISLAVA Susret ministara vanjskih poslova BiH i Slovačke

Crnadak pozvao evropske strukture da pomognu deblokadu Parlamenta BiH

Avaz.ba
06.09.2019 11:28

Razgovori o stanju u BiH, regionu i Evropi

Foto: MVP BiH

Мinistar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Bratislavi sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom, koji trenutno obavlja i funkciju predsjedavajućeg OSCE-a.

Ministri Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regionu, te procesu formiranja nove Evropske komisije.

Usaglasili su se da je neophodno u što kraćem roku u BiH formirati Vijeće ministara BiH te Vladu Federacije BiH kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti bila spremna za provođenje preporuka Evropske komisije i nastavak evropskog puta

- Мinistar Crnadak istakao je da je nakon jučerašnjeg definitivnog kraja sporazuma SNSD-a, HDZ-a i SDA nije jasno da li će ove tri političke partije, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalje voditi ovaj proces. Dodao je da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istaknuto je, također, da je ministar Crnadak pozvao Lajčaka da evropske strukture, koje su u posljednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti, pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. On je dodao da za blokadu nema nikakvog razloga i naglasio da je zbog nefunkcioniranja parlamenta blokiran i veliki broj finansijskih aranžmana, koji direktno utječu na život građana BiH.

Tokom razgovora bilo je i riječi o aktivnostima i prioritetima u radu OSCE-a tokom slovačkog predsjedavanja, kao i o izvještaju Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava o održanim općim izborima u BiH prošle godine.

NA VRH