NJUJORK Na 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda

Crnadak na sastanku s Mogerini: U ovom trenutku nemoguće procijeniti kad će vlast biti formirana

Ministar učestvovao na neformalnom radnom sastanku posvećenom zapadnom Balkanu

Srna
23.09.2019 11:53

Igor Crnadak i Federika Mogerini

Foto: MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak započeo je učešće na 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku, koje će trajati do 25. septembra, saopćeno je iz MVP-a BiH. 

Prvog dana boravka u Njujorku Crnadak je učestvovao na neformalnom radnom sastanku posvećenom zapadnom Balkanu, čiji je domaćin bila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini (Federica Mogherini).

Glavne teme sastanka bile su nastavak evropskog puta regiona, kao i odnosi u regiji. Osim ministra Crnatka, na sastanku su učestvovali premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Albanije Gent Čakaj, kao i kosovski predsjednik Hašim Tači.

S obzirom na to da se radilo o jednom od posljednjih sastanaka s Mogerini na njenoj funkciji visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Crnadak je zahvalio za dosadašnju saradnju i izrazio nadu da će region nastaviti s napretkom ka Evropskoj uniji nakon značajnih pomaka koji su napravljeni u periodu rada odlazeće Evropske komisije.

Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je u narednom periodu najvažnije da se u BiH uvede stvarna vladavina prava, posebno u smislu ostvarivanja rezultata u borbi protiv korupcije i osiguravanja poštenih izbora na kojima bi građani mogli slobodno da se izjasne, bez izlaganja pritiscima i prijetnjama.

Naglasio je da su svi u BiH svjesni da napretka ka Evropskoj uniji neće biti bez formiranja vlasti na svim nivoima te da su stranke koje su pregovarale o vlasti u prethodnih 11 mjeseci izgubile previše dragocjenog vremena i stvorile veoma negativnu političku atmosferu, kao i da je u ovom trenutku nemoguće procijeniti kad će vlast biti formirana.

Istaknuo je da su se kao rezultat takvih odnosa pojavile antiustavne i antievropske političke inicijative koje su dodatno uznemirile javnost, te je pozvao Evropsku uniju da svaku takvu inicijativu osudi i odbaci.

Ministar Crnadak je izrazio nadu da će konačan dogovor Beograda i Prištine biti postignut u najskorije vrijeme, te izrazio podršku napretku u provođenju reformi i na evropskom putu svih učesnika evropskog procesa na zapadnom Balkanu.

Učešće na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Crnadak nastavlja danas sastancima sa funkcionerima Ujedinjenih naroda, te sastankom sa ministrom inostranih poslova Maršalskih Otoka na kojem će biti potpisan Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, navedeno je u saopćenju.

Komentari

NA VRH