BRISEL

Gradonačelnici Mostara i Banje Luke na završnom izboru za Evropsku prijestonicu kulture

Norveški grad Bodo konkurent

Mostar kandidat za titulu Evropske predsjednice. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

24.9.2019

Mostarski i banjalučki gradonačelnici Ljubo Bešlić i Igor Radojičić su zajedno sa svojim timovima otputovali u Brisel, gdje će prezentirati projekte "Evropska prijestonica kulture 2024. godine". 

Uz norveški grad Bodo, Mostar i Banja Luka su u finalu izbora za ovu prestižnu nagradu. 

Delegacije sva tri grada će pred 10-članim panelom EPK u sjedištu Evropske komisije u Briselu danas izložiti svoje ideje, tako što će u 30-minutnoj prezentaciji prikazati projekat, nakon čega će u sljedećih 75 minuta odgovarati na pitanja članova panela. 

- Mi smo već postigli ono što ja očekujem. A to je jedan snažan tim koji zajednički radi kako bi premostio mnoge probleme u ovom gradu. Nadam se da će i Brisel to prepoznati - izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić prije odlaska u Brisel.

Delegaciju Banja Luke u Briselu predvodi gradonačelnik Igor Radojičić. 

- Brisel je pred nama. Dio tima već stigao, sa gradonačelnicima Bihaća i Jajca. Drugi dio je na putu. Idemo predstaviti naš grad i naše partnere za veliki projekat 2024. godine - naveo je Radojičić.    

Konačna odluka o tome koji je grad osvojio titulu Evropske prijestolnice kulture za 2024. godinu bit će poznata u srijedu u 12 sati.

Program Evropska prijestolnica kulture osnovan je 13. juna 1985. na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Merkuri (Mercouri) i od tada je imenovano više od 40 gradova. Titulu Evropske prijestolnice kulture grad nosi jednu kalendarsku godinu za vrijeme kojeg se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe.

Svrha ovog programa je uzdizanje boljeg međusobnog razumijevanja među evropskim gradovima i jačanje osjećaja evropske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo evropskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

Države koje nisu članice Evropske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nositelje ove prestižne titule. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.