PRILIKE

Održan 10. sajam stipendija: Veliki broj studenata zainteresiran za studiranje izvan BiH

Velika posjećenost, novi izlagači s olakšavajućim ponudama

Održan 10. sajam stipendija u Sarajevu. A. Papić

Piše: A. P. / Avaz.ba

17.10.2019

Bosanskohercegovački studenti danas su u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu posjetili 10. sajam stipendija 

Nekoliko hiljada studenata je od 10 do 16 sati imalo priliku da se upozna sa programima studiranja i razmjene studenata u nekim evropskim, pa i američkim i azijskim zemljama. 

Dobar odziv

Zainteresirano su obilazili štandove i prikupljali informacije. Osim studenata, Sajmu su prisustvovali i srednjoškolci. 

Malo ih je "došlo onako, da razgleda". Većina je imala jasnu viziju onoga što žele u smislu profesije i države za koju su zainteresirani. 

- Nijedan štand nije ostao prazan - rekao nam je stručni saradnik Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu Adnan Rahimić. 

Rekao je da je studentima izuzetno interesantan program Erasmus +, koji nudi mogućnost razmjene na jedan ili dva semestra u okviru njihovog studija na neki od fakulteta evropskih zemalja. 

- S obzirom na to da smo tim programom pokrili skoro sve evropske zemlje, može se reći da su sve zemlje poželjne destinacije. Najudaljenije evropske destinacije obuhvaćene Erasmus Plus programom su Španija i Portugal, koje se trude da povuku bh. studente u te zemlje, a sigurno je i da su ostale zemlje i njihovi programi imali dobar odziv - rekao je Rahimić. 

Dodao je da je, u odnosu na prošlu godinu, nova učesnica Sajma Belgija i njen Katolički univerzitet u Luevenu. Naveo je da Univerzitet u Sarajevu svake godine dobije nekog novog partnera, što je itekako dobar znak, jer je prepoznat kao atraktivan i kvalitetan partner za saradnju. 

Što se tiče kriterija za pristupanje programima studiranja ili razmjene studenata, rekao nam je da svaka institucija ima svoj način i pravila šta se treba dostaviti, ali da sve one dijele to da im je potrebno dostaviti motivacijsko pismo, biografiju, eventualno preporuku ili potvrdu u slučaju da su volontirali ranije, kao i dokaz o poznavanju nekog stranog jezika,  engleskog ili jezika zemlje u koju idu.  

Sajam svake godine organizira Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu. 

- Koristimo sredstva koja imamo. Mala su, ali pokušavamo ostvarivati čuda. Ove godine smo uključili i Alumni asocijaciju zapadnog Balkana, koja nam je pomogla u izradi promotivnih materijala, a dobivamo i grantove kroz Erasmus + program - rekao je. 


Širok spektar interesiranja

Veliki broj studenata zainteresiran je za IT sektor. Mnogo ih je pokazalo interes i za studiranje prava. U ovim stipendijama vide priliku da se usavrše i steknu diplome s nekih od priznatijih univerziteta u svijetu. 

- Zainteresirani smo za master studij informatike na engleskom jeziku- rekli su nam Nedžad Hadžiosmanović i Nadija Borovina, studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Našli su nekoliko odgovarajućih opcija, za koje namjeravaju aplicirati.

- Zadovoljni smo ponudom, pristupačnošću i komunikacijom izlagača na Sajmu - rekao je Nedžad.

Kao zemlje koje su ponudile najviše u domenu njihovih interesa, naveli su Portugal, Sloveniju, Mađarsku i Švedsku.

- Prvi put dolazimo ovdje. Do sada nismo imali potrebe, jer smo bili na dodiplomskom studiju na Elektrotehnici. Danas su nam prezentirali ponude i sada ćemo razmisliti o tome koja je najbolja. Aplicirat ćemo na što je više moguće fakulteta, jer je teško dobiti stipendiju - rekla je Nadija.

Studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu Merima Mustafić prvi put je posjetila Sajam stipendija. 

- Najviše sam zainteresirana za stipendije koje se nude u Francuskoj, Italiji, Austriji i Njemačkoj, odnosno tim govornim područjima. Mogu reći da sam izuzetno zadovoljna ponudom koja je danas predstavljena - rekla nam je Merima Mustafić. 

Ono što je najviše interesira za nastavak studija je svakako pravo s obzirom na to da će uskoro završiti dodiplomski studij na Pravnom fakultetu. 

Dodala je da je ovo odlična prilika da mladi iz BiH budu uvezani u Evropi i da upoznaju studiranje u većim evropskim zemljama.

Programi studiranja

Univerzitet u Ljubljani bio je među posjećenijima na Sajmu. 

- Naš Univerzitet ima 26 članica, tri umjetničke akademije i 23 fakulteta. Danas su s nama na Sajmu Pedagoški fakultet, Fakultet za strojarstvo i Fakultet za upravu - rekla nam je Katja Cerov, jedna od predstavnica Univerziteta u Ljubljani. 

Rekla je da je veliki broj studenata zainteresiran za studiranje prava na Univerzitetu u Ljubljani. Interes su pokazali i za Filozofski fakultet i Akademiju likovne umjetnosti. 

- Kod nas studira mnogo studenata iz BiH, skoro 500 novih dođe svake godine, a ta brojka i raste. Studiranje u Sloveniji je vrlo ugodno za studente iz BiH, jer Slovenija ima potpisan krovni sporazum tako da studenti ne trebaju plaćati školarinu, ako studiraju redovno - rekla nam je Katja.

Dodala je da je odnedavno na Univerzitetu u Ljubljani uveden program "Godina plus" za strane studente. 

- To znači da je prva godina studija "bonus" godina, koja može biti iskorištena za učenje slovenskog jezika, upoznavanje sa životom u Sloveniji i prilagođavanje, a obnovljena godina bi, u tom slučaju, bila besplatna - naglasila je. 


Predstavnici Univerziteta u Ljubljani na Sajmu. A. Papić

Interesantan program je imala i Poljska, čiji se Jagijelonski univerzitet u Krakovu prvi put predstavio na ovogodišnjem Sajmu. 

Predstavnica Jagijelonskog univerziteta Monika Butrin (Butryn) rekla je da je ovaj univerzitet najstariji u Poljskoj i jedan od najboljih. 

- Koncentrirani smo na program humanističkih nauka. Drago nam je što smo uspostavili saradnju s Univerzitetom u Sarajevu. To je jedna od novijih saradnji i nadamo se da će ona biti nastavljena i proširena u narednim godinama - rekla je Monika Butrin.  

Jagijelonski univerzitet nudi studiranje na 16 fakulteta, a godišnje primi skoro hiljadu studenata preko Erasmusovog programa razmjene. 

Monika Butrin rekla je da je na razmjeni u Poljskoj u ovom trenutku jedna studentica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Danas je velik broj studenata iskazao interes za naš program, čak i srednjoškolaca. Bilo bi nam drago ugostiti ih, jer nudimo i razne programe na engleskom jeziku. Ali, kao što sam rekla, trudit ćemo se da podignemo saradnju s Univerzitetom u Sarajevu na viši nivo - rekla nam je Monika.  

Jedan od interesantnijih štandova bio je onaj Univerziteta u Alikanteu u Španiji. 

Predstavnik tog univerziteta Kristobal Megaleho (Cristobal Megalejjo)  predstavio je širok izbor ponuda koje uključuju jednakost spolova, obuku za civilnu zaštitu, hitne službe, turizam...

- Pokrivamo razna polja. Oni koji dobiju stipendiju, sebi plaćaju samo smještaj i hranu. Troškovi studiranja su im pokriveni. Ne postoje specijalni kriteriji. Vjerovatno bi student trebao naći posao da pokrije troškove života u Španiji, ali to nije teško. Lakše je snaći se i sporazumjeti, jer je španski jezik zastupljen u svijetu, i engleski svakako, a specifično, stanovnici BiH, kako sam uspio primijetiti, dosta dobro poznaju španski jezik, što me svakako iznenadilo - rekao je Kristobal. 

Štand Univerziteta u Alikanteu na ovogodišnjem Sajmu. A. Papić

"EducationUSA" je posrednik za stipendiranje i razmjenu studenata iz BiH u Sjedinjenim Američkim Državama. 

S nama je razgovarala dugogodišnja savjetnica ove organizacije u Sarajevu i nacionalna koordinatorica za Bosnu i Hercegovinu Aleksandra Popović. 

- Dugo godina dolazimo na ovaj sajam. Deseti put smo tu i mogu slobodno reći da je ovo jedan od najboljih sajmova i, općenito, događaja te vrste u Bosni i Hercegovini. Broj učesnika koji dolaze je svake godine sve veći i veći. Učenici i studenti dolaze s novim interesiranjima, novim pitanjima. Interesiraju ih i programi razmjene, stipendije, razmjene... Veoma mi je drago što im naš program to može ponuditi i omogućiti putem Ambasade SAD programe razmjene i putem mojih savjetodavnih usluga programe punog studija u SAD, od bačelor studija do doktorskog studija - rekla je Aleksandra Popović.

Rekla je da su stotine učesnika i studenata prišle njihovom štandu, a ono što ih je najviše zanimalo bile su tehnologija, inžinjering i matematika. 

- Iz tih polja je najviše zainteresiranih. Manje dolaze studenti zainteresirani za umjetnost i društvene nauke. Mada i za njih postoje programi studiranja - dodala je. 

Održan 10. sajam stipendija u Sarajevu - Avaz
Deseti sajam stipendija u Sarajevu, velik odziv studenata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.