REAKCIJE

Han nakon odluke EU: Ovo je izuzetno razočaravajuće

Lideri EU nisu ispunili svoje opredjeljenje za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom pri Evropskoj komisiji, naveo je Han

Han: Zahvalio ljudima koji su glasali. Arhiv

Avaz.ba

18.10.2019

Čelnici zemalja članica Evropske unije nisu se saglasili oko prijedloga da se počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i, nakon duge i burne rasprave protekle noći, nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Sve zemlje, osim Francuske, podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala da promijeni i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

- Lideri EU nisu ispunili svoje opredjeljenje za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom pri Evropskoj komisiji. Ovo je izuzetno razočaravajuće. Države članice EU sada moraju razjasniti koliko je ozbiljna njihova posvećenost EU integraciji zapadnog Balkana - naveo je evropski komesar nadležan za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn), prenosi N1.

On je zahvalio svima "koji su se sinoć zalagali za postizanje odluke od velike strateške važnost za EU i koji su se borili za slanje pozitivne poruke građanima zapadnog Balkana".

- Kao što je već rečeno u Luksemburgu, ovo nije trenutak slave za EU. Ovo odbijanje priznanja dokazanog napretka ostavit će negativne posljedice, uključujući rizik od destabilizacije zapadnog Balkana, što će utjecati i na EU - poručio je Han.

Kazao je da je sada njihova odgovornost da podrže zemlje čiji su građani sa pravom ogorčeni i da nastave činiti sve što je u njihovoj moći da ih podrže.

- EU integracija zapadnog Balkana ostaje važna strateška politika koja je u našem zajedničkom interesu - kazao je Han.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.