AKTUELNO

Zovko: Odluka Vijeća EU je "hladan tuš" koji narušava odnose između Evrope i zapadnog Balkana

Hrvatskoj ponajviše stalo da zemlje regiona što prije pristupe Uniji

Željana Zovko. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

24.10.2019

Zastupnica Željana Zovko u svom obraćanju na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta izrazila je duboko razočarenje odlukom Vijeća Evropske unije o odbijanju pokretanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Zovko je u ime Kluba zastupnika EPP-a sudjelovala u izradi i pregovorima rezolucije u ime Evropskog parlamenta, naglasivši zajedničko žaljenje zbog ovakve odluke, kao i zbog propuštene mogućnosti poboljšanja mira i stabilnosti. 

Zovko se sinoć obratila učesnicima plenarne sjednice kazavši kako je sljedeći korak da Hrvatsko predsjedavanje odigra ključnu ulogu i pokaže Evropskoj uniji da se ovdje radi o miru i stabilnosti Evrope u budućnosti, s obzirom na to da je Hrvatskoj kao graničaru EU ponajviše stalo do toga da Sjeverna Makedonija i Albanija što prije pristupe Uniji.

Zastupnica Zovko je nadalje ukazala da je Evropski parlament uvijek snažno podržavao i promovirao usklađivanje mjera Sjeverne Makedonije i Albanije s evropskom pravnom stečevinom. Reakciju Vijeća na svesrdno zalaganje Sjeverne Makedonije i Albanije na povijesnim kompromisima i ispunjenje svih kriterija opisala je kao "hladan tuš" koji blokira pristup i narušava odnose između Evropske unije i zapadnog Balkana.

Zovko je svoje obraćanje zaključila riječima da odluka Vijeća ne samo da šalje negativnu poruku cijeloj regiji i podriva kredibilitet Unije nego i otvara vrata drugim igračima da popune prostor koji je Unija ostavila netaknut.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.