REAKCIJE

Norber Hofer, lider profašističke Slobodarske stranke, napao Almu Zadić: Prste sebi s našeg križa

U svom obraćanju je kazala da je svjesna da se njeno mišljenje ne može provesti u Austriji

Avaz.ba

16.1.2020

Hofer: To nije dobro za budućnost. Agencije

Alma Zadić, ministrica pravde u vladi Austrije, našla se na žestokom udaru austrijske desnice. 

Sve je počelo zbog izjave da se zalaže za odvajanje religije i države. Ministrica Zadić se uključila u javnu debatu o religijskim simbolima u javnim institucijama te kazala da se zalaže za sekularni pristup prema državi i bez religijskih simbola. 

U svom obraćanju kazala je da je svjesna da se njeno mišljenje ne može provesti u Austriji. 

Odmah su, nakon njenog obraćanja, uslijedile žestoke reakcije profašističke Slobodarske stranke (FPO), odnosno njenog lidera Norberta Hofera, koji je poručio ministrici da "skloni prste sebi s križa u javnim ustanovama". 

- Ministrica sigurno cilja na naše križeve i, u slučaju da OVP (Narodna partija) popusti koalicionom partneru, to ne obećava ništa dobro za budućnost - kazao je Hofer. 

Zadić: Naišla na mnogobrojne osude. Agencije

Između ostalog, zatražio je od vladajuće Narodne partije i kancelara Sebastiana Kurza da se jasno izjasne o “križu u učionicama, sudskim salama i na planinskim vrhovima".

Podsjećamo, kancelar Kurz je prije nekoliko godina, dok je bio austrijski ministar vanjskih poslova i integracija, govorio da “križevi u učionicama neće biti dovedeni u pitanje zato što su križevi dio historijske kulture u Austriji”.

Ministrica pravde Alma Zadić je prva žena s migrantskim porijeklom koja je imenovana na ministarsku poziciju u Austriji, te, naravno, prva Austrijanka porijeklom iz Bosne i Hercegovina na ovako važnoj funkciji. 

Posljednjih dana je izložena žestokim rasističkim napadima u socijalnim medijima.

Bijes mnogih desničara da će neko ko nije „njihov“ postati ministrica u „njihovoj“ zemlji je, očigledno, toliko velika da prelazi granice onoga što politička, a i šira javnost mogu i smiju prihvatiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.