STRAZBUR

Evropski komesar: Zemlje Balkana tretirati kao buduće članice

Potrebni jasni i opipljivi podsticaji reformama

Oliver Varhelji. Agencije

Srna

10.2.2020

Evropska unija mora da vrati povjerenje i kredibilitet, tako što će zemlje zapadnog Balkana tretirati kao buduće članice EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Predstavljajući novu strategiju proširenja Evropskom parlamentu u Strazburu, on je rekao da će takvim pristupom EU imati realnu šansu da napreduje u odnosima sa zemljama zapadnog Balkana u narednih nekoliko godina, što je u korist Evrope kao cjeline.

- Moram da podsjetim da jačamo i unapređujemo proces i da cilj ostaje isti, a to je pristupanje i punopravno članstvo u EU - istakao je Varhelji.

Varhelji je naglasio da su potrebni jasni i opipljivi podsticaji reformama, te da bi građani trebalo da osjete prednost ubrazane integracije ukoliko se zemlje okrenu uspješnom sprovođenju prioritetnih reformi.


Varhelji : Naš cilj je da pojačamo prisustvo na zapadnom Balkanu. Agencije

Evropski komesar ističe da je proritet Evropske komisije da ubrza proces na zapadnom Balkanu, ali da članice, u isto vrijeme, budu uvjerene da je proces reverzibilan i da se mogu preduzeti korektivne mjere ukoliko se skrene s puta sprovođenja reformi.

On je naglasio da Komisija i dalje predlaže otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su ispunile ono što se od njih tražilo, te da je vrijeme da EU, kao kredibilni partner, ispuni svoja obećanja.

- Naš cilj je da pojačamo prisustvo na zapadnom Balkanu, povećamo investiranje i pomognemo da se između nas zatvori jaz ekonomskog napretka. Moramo da se okrenemo konkretnim mjerama koje možemo preduzeti u korist investiranja na zapadnom Balkanu radi povećanja pristupa jedinstvenom tržištu EU - dodao je Varhelji.

Prema riječima Varheljija, EU mora da preduzme mjere i kada se radi o otvaranju novih radnih mjesta, mogućnosti za preduzetnike, poboljšanje klime poslovanja i investiranja, te da treba zaustaviti "odliv mozgova" iz regiona. /kraj/pj


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.