UŽIVO

Obraćanja nakon neformalnog sastanka i večere lidera Evropske unije i zapadnog Balkana

Sastanku prisustvovao i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Piše: Avaz.ba

16.2.2020

U Briselu je večeras održan neformalni sastanak i večera lidera Evropske unije i zapadnog Balkana, koji je organizirao Čarls Mičel (Charles Michel), predsjednik Evropskog vijeća.

Sastanku je prisustvovao i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a domaćini sastanka su, uz Mičela, bili i Ursula fon der Lejen (Von der Leyen), predsjednica Evropske komisije, Žozef Borelj (Josep Borell), visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU, te Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Čelnici šest zemalja zapadnog Balkana pridružit će se 16. februara predsjedniku Mičelu, predsjednici Fon der Lejen, hrvatskom premijeru Plenkoviću i visokom predstavniku Borelju na prvom neformalnom sastanku u Briselu posvećenom pripremama za sastanak na vrhu EU i zapadnog Balkana, koji će se u maju 2020. godine održati u Zagrebu. Čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije u posjeti su Briselu povodom međunarodne donatorske konferencije za Albaniju, koja će se održati 17. februara u prostorijama Evropske komisije. Cilj konferencije je doprinijeti naporima za obnovu Albanije nakon zemljotresa koji ju je pogodio u novembru prošle godine - saopćeno je u najavi sastanka iz Evropskog vijeća. 


Dolazak na sastanak u Briselu. Screenshot

Osim Komšića, u Brisel su stigli Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Hašim Tači (Hashim Thaci), predsjednik Kosova, i Edi Rama, premijer Albanije.

Ovim sastankom novo rukovodstvo EU želi ukazati na bezrezervnu podršku i posvećenost regionu zapadnog Balkana. Ovo je prvi sastanak lidera EU i zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.