BRISEL

Zovko zatražila od Evropske komisije veću pomoć za zapadni Balkan

Naglasila potrebu da se u sljedećem finansijskom razdoblju na odgovarajući način riješe posljedice krize s koronavirusom

Željana Zovko. Fena

Avaz.ba

8.4.2020

Zamjenica koordinatora u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta Željana Zovko zatražila je od čelnika Evropske unije sveobuhvatni pristup zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa.

Svjesni da se zapadni Balkan suočava i s drugim izazovima i da je u procesu provođenja složenih reformi vezanih za pristupanje EU, zastupnica Zovko i njene kolege iz Odbora za vanjske poslove Parlamenta zatražili su od Komisije da dodatno poveća napore i za postojeće programe sačini plan za vanredne situacije.

Željana Zovko. Fena

Zovko je kao izvjestiteljica za instrument IPA III naglasila potrebu da se u sljedećem finansijskom razdoblju na odgovarajući način riješe posljedice krize s koronavirusom, te da se poboljša vidljivost djelovanja EU na terenu, kao i suzbijanje plasiranja dezinformacija - saopćeno je iz Evropske pučke stranke. 

U saopćenju se podsjeća da je Evropska komisija već izdvojila 38 miliona eura za hitne potrebe javnih zdravstvenih sustava te iznos od 374 miliona eura iz instrumenta IPA II prenamijenila za pomoć društvenom i gospodarskom oporavku zapadnog Balkana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.