RAZGOVOR

Elvira Dilberović: Najmanje 20 zaraženih bh. državljana

Dobro je što niko nije treće životne dobi i niko nije životno ugrožen. Samo dvoje se nalazi na bolničkom liječenju i nemaju teže simptome

Dilberović: Specifičan model. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

14.4.2020

I dok gotovo sve zemlje svijeta posežu za radikalnim mjerama suzbijanja koronavirusa koji svakodnevno uzima živote, u Švedskoj su se, čini se, odlučili za nešto liberalniji pristup. 

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, a broj zaraženih i u toj državi rastao, onda se promijenio i pristup, ali još, mnogi će reći, to nije ni blizu kao u nekim drugim evropskim zemljama.

Oštre mjere u Danskoj

Ambasadorica naše zemlje u Švedskoj Elvira Dilberović je u razgovoru za "Dnevni avaz" kazala da je Danska prva od svih skandinavskih zemalja počela s uvođenjem rigoroznijih i oštrijih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

- Danska se skoro priprema da ponovo otvori vrtiće i škole. Kada su u pitanju Norveška, Finska, a posebno Švedska, Danska je među prvim zemljama regiona uvela mnogo rigoroznije i oštrije mjere. Oni su zatvorili granice, sve javne institucije, prijevoz i sigurno da zbog toga sada imaju najbolje rezultate. Kada se uporedi politika prema pandemiji, mogu reći da Švedska ima jedan specifičan model - kazala je Dilberović na početku razgovora.

Dilberović: Specifičan model. Avaz

Ističe da trenutno u Švedskoj krivulja zaraženih i umrlih raste.

- Prognoze premijera Švedske Stefana Laugera su bile da će se žrtve brojati u hiljadama i očigledno su istinite. Naime, dosad ima više od 9.000 zaraženih, od toga više od 800 umrlih. U Švedskoj se ne testiraju sve osobe za koje se sumnja da su zaražene. Ono što je specifično jeste da je u ostalim pokrajinama mali broj zaraženih - pojašnjava Dilberović.

U svakodnevnom kontaktu

Kada su u pitanju bh. građani koji žive i rade u Švedskoj, ambasadorica Dilberović dodaje da su svakodnevno u kontaktu s našim ljudima. 

- Prvo smo informirali sve naše građane o mjerama koje je donijela BiH. Ono što naše ljude najviše interesira jeste kako se vratiti u BiH. U ambasadi radimo potpuno normalno. Kada je u pitanju broj zaraženih, otprilike 20 bh. državljana je pozitivno na koronavirus. Dobro je što niko nije treće životne dobi i niko nije životno ugrožen. Samo dvoje se nalazi na bolničkom liječenju i nemaju teže simptome - pojasnila je Dilberović.

Izražen demokratski princip

Osvrćući se na vrlo liberalan stav i način borbe protiv koronavirusa, naša sagovornica ističe da je u Švedskoj veoma izražen demokratski princip življenja. 

- Sve vrijeme se politika suzbijanja koronavirusa u Švedskoj svodi na individuu. U tom smislu mogu reći da su Šveđani vrlo discipliniran narod i nikad neće prihvatiti ništa što je u formi neke naredbe ili čak u formi mjere. Sve ono što se donosi jesu ustvari preporuke. Ovdje ljudi nastoje da poštuju sve preporuke i nisu nacija velikog socijalnog kontakta poput Italijana - zaključuje Dilberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.