STRATEGIJA

Evropska komisija predložit će kako ukidati restrikcije zbog koronavirusa

Centralni element plana je poduzimanje malih, kontroliranih koraka tokom više mjeseci

Izlazna strategija za države članice. Agencije

Avaz.ba

15.4.2020

Evropska komisija danas će predložiti izlaznu strategiju za države članice, uključujući načine kako postupno uklanjati restrikcije i vratiti se normalnim aktivnostima. Smjernice Evropske komisije, koje nisu obvezujuće za države članice, trebale su biti prezentirane prošle sedmice. 

No, neke države članice bile su zabrinute da bi to moglo biti protumačeno kao signal da će se restriktivne mjere početi ublažavati.

Plan, koji će predstaviti predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen), postavit će kriterije, poput bolničkih kapaciteta, za postupno uklanjanja postojećih restrikcija širom Evrope, ali države članice odlučuju kako će i kada poduzeti takve korake.

Iz nacrta proizlazi da je centralni element plana poduzimanje malih, kontroliranih koraka tokom više mjeseci. Za ublažavanje mjera potrebno je ispuniti dva temeljna kriterija: značajno usporavanje širenja virusa te dovoljan broj bolnica i kreveta za intenzivnu njegu.

Neke države mjere već ublažavaju

Neke države članice, poput Austrije i Španije, već su počele s ublažavanjem mjera. 

U Austriji su od utorka otvorene manje trgovine te veće prodavnice s građevinskim i vrtnim materijalom uz obaveznu provedbu strogih higijenskih standarda nošenja maski i držanje razmaka.

Nakon pet sedmica karantina, u dijelu Italije mogu raditi knjižare i dućani s opremom za bebe i malu djecu, ali uz striktno pridržavanje mjera i higijene, dok je Danska u utorak otvorila škole za niže razrede, vrtiće i jaslice.

Finska će u srijedu ukinuti zabranu napuštanja pokrajine Usima, u kojoj se nalazi prijestonica Helsinki, nakon skoro tri sedmice, kao prvi korak u ublažavanju restrikcija uvedenih radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Prometne restrikcije u toj pokrajini, koja je bila žarište zaraze u Finskoj, uvedene su 28. marta kako ljudi ne bi širili zarazu u druge dijelove države. Finska je među ostalim mjerama, također, zatvorila škole, restorane i barove.

Ublažavanje mjera najavio i Island

Češka vlada najavila je jučer plan postepenog otvaranja trgovina i restorana u idućih sedam sedmica kako bi probudila privredu koju je zaustavila pandemija koronavirusa.  

Manji dućani otvorit će se 20. aprila, veće trgovine 11. maja, a restorani i trgovački centri 8. juna, objavila je vlada. Island je objavio da će od 4. maja postepeno ublažavati mjere borbe protiv koronavirusa otvaranjem srednjih škola i fakulteta.

U Sloveniji su neke kompanije, obrti i trgovine od danas nastavile rad.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) objavio je da će postojeće mjere ostati na snazi do 11. maja, dok će njemačka kancelarka Angela Merkel danas sa saveznim zemljama razgovarati o olakšavanju mjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.