EVROPSKA KOMISIJA

EU ukida zahtjeve za izvozna odobrenja zemljama zapadnog Balkana

Od država članica traži se da daju pozitivnu ocjenu za izvoz državnim agencijama zaduženim za distribuciju lične zaštitne opreme ili uključenima u borbu protiv koronavirusa

Komisija donosi mišljenje u roku od 48 sati od prijema zahtjeva. Ilustracija

Avaz.ba

15.4.2020

Evropska komisija počela je konsultacije s državama članicama Evropske unije o nacrtu provedbene uredbe kojom se prilagođavaju odobrenja za izvoz. Uredba je donesena 15. marta u okviru hitnih mjera, a primjena joj istječe 25. aprila 2020. godine.

U skladu s globalnim opredjeljenjem EU u borbi protiv pandemije koronavirusa, izvozni aranžmani predviđeni nacrtom uredbe su privremenog karaktera te namjenski, proporcionalni i transparentni.

Nova uredba predviđa ograničeni period primjene od 30 dana (od 26. aprila 2020.) te obuhvata isključivo zaštitne maske, kao jedinstvenu kategoriju proizvoda. Službe Komisije smatraju da je to jedina preostala kategorija gdje je potrebno odobrenje za izvoz da bi se osiguralo odgovarajuće snabdijevanje za zaštitu zdravlja Evropljana.


Pozitivna ocjena

Novim izvoznim aranžmanom predložene su određene promjene u dijelu geografskog obuhvata. Pored ranijih izuzetaka, predviđa se ukidanje zahtjeva za izdavanje izvoznog odobrenja za zemlje zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo), koje su uključene u proces duboke integracije s Unijom, kao i Gibraltar i teritorije država članica koje nisu dijelom carinske unije EU.

U duhu međunarodne solidarnosti, novim aranžmanom sada se izričito zahtijeva od država članica da odobre izvoz hitnih potrepština u kontekstu humanitarne pomoći te da ekspeditivno obrađuju prateću dokumentaciju.

Novim aranžmanom se, također, traži od država članica da daju pozitivnu ocjenu za izvoz državnim agencijama zaduženim za distribuciju lične zaštitne opreme ili uključenima u borbu protiv koronavirusa, uz provjeru dostupnosti s Komisijom.


Zaštitne maske su kategorija za koju je potrebno odobrenje za izvoz. AFP

U skladu s naporima Komisije da uskladi ponudu i potražnju unutar Unije, uredba obvezuje države članice da se posavjetuju s Evropskom komisijom prilikom procjene hoće li izdati odobrenje za izvoz.

Komisija donosi mišljenje u roku od 48 sati od prijema zahtjeva. U tom kontekstu, svrha novoosnovanog tijela za autorizacije jeste da koordinira napore kako bi se uskladila ponuda i potražnja unutar Unije te osiguralo da raspoložive količine materijala odlaze tamo gdje su najpotrebnije.

Nacrt uredbe, također, uključuje klauzulu o preispitivanju koja će omogućiti Komisiji da prilagodi uključene kategorije proizvoda ili trajanje primjene odredbi u svjetlu mogućih novih dešavanja.

Dio mjera

U duhu transparentnosti, nacrt uredbe zahtijeva od država članica da izvještavaju Komisiju o odobrenim i odbijenim zahtjevima i obavezuje Komisiju da javno izvještava o dinamici postupanja sa zahtjevima.

Komisija će usvojiti delegiranu uredbu u skladu s odgovarajućim postupkom komitologije.

Ovakav aranžman za izvozna odobrenja dio je mjera koje Unija provodi radi rješavanja epidemiološke krize uzrokovane koronavirusom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.