PREPORUKE

EU: Izbjeći haotično ukidanje mjera

Poslovne operacije treba otvarati fazno i po sektorima

Ursula fon der Lejen. AFP

Srna

15.4.2020

Evropska unija upozorila je danas svoje članice da izbjegnu haotičo i potencijalno katastrofalno ublažavanje restrikcija protiv širenja koronavirusa i da budu oprezne dok se vraćaju u normalan život na osnovu savjeta naučnika.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von Der Leyen) rekla je na konferenciji za novinare da nije trenutak da sve mjere budu ukinute momentalno i da je potrebno da postoji jasna komunikacija širom bloka dok zemlje izlaze iz karantina.

U dokumentu Evropske komisije navodi se da će ukidanje mjera "neizbježno dovesti do povećanja broja novih slučajeva" i da proces treba da počne tek kada širenje bolesti bude značajno opalo i kada bolnice budu u stanju da prime nove pacijente.


Socijalno distanciranje treba zadržati. AFP

Komisija nema ovlaštenje da odredi članicama kako tačno treba da obave tranziciju, ali njena mapa puta ukazuje na to da ta akcija treba da bude postepena.

Poslovne operacije treba otvarati fazno i po sektorima, na osnovu toga koliko posla može da se obavi preko interneta, ekonomskog značaja određene industrije ili rada po smjenama koji može da se uvede. Socijalno distanciranje treba zadržati i ne treba da se dogodi opći povratak radnika na posao, piše u dokumentu. 

Vremenski razmak

Radnje treba otvoriti postepeno, uz mogućnost ograničavanja broja ljudi koji ulaze, a škole mogu ponovo da se otvore, ali Komisija preporučuje da broj učenika po razredima bude manji da bi mogli da sjede na većoj međusobnoj udaljenosti.

Pauze za ručak treba da se odrede u različitim terminima, a učenje preko interneta treba primijeniti gdje je to moguće. 

Izvršno tijelo EU smatra da između svih koraka treba da postoji vremenski razmak od mjesec da bi se provjerio njihov utjecaj.


Lanci zaraze

Starije osobe treba štititi duže, a restorani, kafići i kina mogu da nastave rad uz ograničenje radnog vremena i broja posjetilaca. Među posljednjim mjerama koje treba ukinuti je zabrana javnih skupova, poput festivala i koncerata, navodi Evropska komisija. 

U dokumentu se preporučuje da broj testiranja bude značajno povećan i obavljan na isti način širom evropskog bloka, a napomenuto je i da sakupljanje podataka putem aplikacija za mobilne telefone može da pomogne da se prekinu lanci zaraze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.