SARAJEVO

Džaferović: Pomoć koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini je najveća i najznačajnija

Naglašen poseban značaj odluke da se BiH omogući učešće u sistemu javnih nabavki

Džaferović: Razgovor obavljen putem videokonferencije. Predsjedništvo BiH

Avaz.ba

16.4.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije Johanom Satlerom (Johann Sattler) i ambasadorima zemalja EU.

Tokom razgovora obavljenog putem videokonferencije razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i mjerama koje se poduzimaju radi ublažavanja ekonomskih posljedica.

Ambasadori EU zajednički su ocijenili da je odgovor Bosne i Hercegovine na pandemiju koronavirusa izuzetno dobar te da može poslužiti kao primjer drugim zemljama. Pohvaljeni su napori institucija, kao i odnos građana Bosne i Hercegovine prema poštivanju donesenih mjera.

Potcrtana je potreba da se na državnom nivou poboljša koordinacija, kroz posebna tijela koja će biti zadužena za zdravstveni sektor i ekonomiju, kako bi mjere bile još efikasnije.

Satler: Pohvaljeni napori institucija, kao i odnos građana BiH. Arhiv

Zajednički je ocijenjeno da sva pomoć koja stiže u Bosnu i Hercegovinu treba biti usmjerena na državni nivo, odnosno Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Džaferović istaknuo je da je podrška i pomoć koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini najveća i najznačajnija. Naglasio je poseban značaj odluke da se Bosni i Hercegovini omogući učešće u sistemu javnih nabavki EU, kako bi lakše došla do neophodne medicinske opreme.

Ambasadori država EU, koje su najviše pogođene pandemijom, zahvalili su predsjedavajućem Džaferoviću na pismima podrške koje je uputio čelnim ljudima njihovih zemalja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.