SAOPĆENJA

Evropska unija: Provode se kampanje dezinformiranja radi stvaranja podjela

Prilika je da se potvrdi historijska, politička i finansijska posvećenost regionu, saopćeno je iz Evropskog parlamenta

Potvrditi privrženost vladavini prava, demokratiji i nastavku provođenja reformi. Arhiv

Avaz.ba

5.5.2020

Videosamit Evropska unija - zapadni Balkan, koji zvanično počinje sutra, prilika je da se potvrdi historijska, politička i finansijska posvećenost regionu, saopćeno je iz Evropskog parlamenta.

U saopćenju se navodi da su predsjedavajući Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove Dejvid Mekalister (David McAllister) te stalni izvjestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju pozdravili videosamit i kao nastavak transformacije regiona.

Prema saopćenju evropskih poslanika, samit predstavlja i mogućnost učesnicima sa zapadnog Balkana da potvrde privrženost vladavini prava, demokratiji i nastavku provođenja reformi.

- Pozdravljamo virtuelni samit s predstavnicima zapadnog Balkana, koji može produbiti veze između EU i jugoistočne Evrope. Njegovo održavanje pokazuje da se može prevazići bilo kakva prepreka posvećenosti procesa proširenja i da je krajnji cilj puno članstvo u Uniji - ističe se u saopćenju. 


Evropski parlament stoji rame uz rame s partnerima sa zapadnog Balkana. Arhiv

Naglašava se da je pokazivanje solidarnosti na samitu važnije nego ikad, jer se provode kampanje dezinformiranja radi stvaranja podjela, javio je portal Evropski zapadni Balkan.

Prema navodima evropskih poslanika, Evropski parlament stoji rame uz rame s partnerima sa zapadnog Balkana i potvrđuje političku, finansijsku i medicinsku pomoć stanovništvu u regionu.

Navodi se i značaj poštovanja evropskih vrijednosti, na koje poslanici pozivaju partnere sa zapadnog Balkana, kao i reformi koje se moraju brzo provesti.

Ovo saopćenje Evropskog parlamenta objavljeno je danas povodom skupa koji zvanično počinje sutra i završava se 7. maja. Hrvatska je domaćin ovog samita, koji se zbog koronavirusa odvija videoputem. Prethodni sastanak EU i zapadnog Balkana održan je 17. maja 2018. godine u bugarskoj Sofiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.