VIDEOKONFERENCIJA

Lideri Evropske unije obećali da će ojačati veze sa zemljama zapadnog Balkana

U samitu učestvovali i predstavnici Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova

Von der Lejen u razgovoru sa učesnicima samita. AFP

Avaz.ba

6.5.2020

Lideri Evropske unije obećali su da će ojačati veze sa zemljama zapadnog Balkana, čija je zahvalnost Rusiji i Kini zbog podrške tokom pandemije koronavirusa prouzrokovala uznemirenost u bloku, saopćili su neimenovani zvaničnici i diplomate, prenose agencije.

Iz EU je saopćeno da bloku nije na pravi način odato priznanje za osiguravanje 3,3 milijarde eura za region. Zvaničnici tvrde da je ta pomoć vrednija od medicinske opreme koju su Peking i Moskva poslali u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u ranoj fazi pandemije.

Samit, koji je prvobitno trebalo da se održi u Zagrebu, održan je putem videokonferencije, na kojoj su, pored lidera 27 zemalja članica EU, učestvovali i lideri Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel (Charles Michel), koji predsjedava samitu, napisao je na Twitteru nakon početka sastanka da je prioritet svih lidera da se zajedničkim snagama pobijedi Covid-19. 


Samit šalje važnu poruku. AFP

- Također ćemo vam reći i to da se ne možete ulagivati Kinezima i Rusima kada vama to odgovara - naglasio je Mišel.

On je istakao da današnji samit šalje važnu poruku, a to je da je 27 članica EU "posvećeno regionu".

Kina i Rusija su u martu poslale ljekare i medicinsku opremu u BiH i Srbiju, kako bi pomogle da se zaustavi širenje virusa u tim zemljama, u vrijeme kada je prvobitna reakcija EU bila prespora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u to vrijeme javno zahvalio predsjedniku Kine Si Đipingu i kineskom narodu, izjavio je danas da je zahvalan zbog pomoći koju je EU pružila Srbiji.

Nakon više godina zanemarivanja područja zapadnog Balkana, EU je sada obratila pažnju na zemlje regiona, usljed zabrinutosti zbog uticaja Kine i Rusije u posljednjih nekoliko godina, prenosi Srna.

Predsjednik Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) upozorila je u novembru da će "drugi učiniti više" za zemlje zapadnog Balkana ukoliko to ne uradi EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.