VIDEOSASTANAK

Čović razgovarao s Ajhorst: HDZ napravio velike ustupke bošnjačkoj strani

Komentirali trenutno stanje u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na epidemiološki te socio-ekonomski utjecaj pandemije koronavirusa

Čović i Ajhorst. Fena

Fena

1.6.2020

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović je putem videopoziva održao sastanak s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku Angelinom Ajhorst (Eichhorst).

Glavna tema razgovora bili su izbori u Gradu Mostaru koji podrazumjevaju širi konsenzus te potrebne izmjene u parlamentarnoj proceduri kako bi se organizirali izbori za Gradsko vijeće, saopćeno je iz Ureda za informrianje HDZ-a BiH.

Čović je naglasio kako je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke bošnjačkoj strani te smatra kako je potreban dogovor kako bi se stvorili uvjeti za izbor Gradskog vijeća Grada Mostara.

- Hrvate moraju predstavljati legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav - istakao je Čović.


Čović i Ajhorst. Fena

Prilikom sastanka, dužnosnici su komentirali trenutno stanje u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na epidemiološki te socio-ekonomski utjecaj pandemije koronavirusa, ističući uzajamno zadovoljstvo pomoći koju je Evropska unija uputila Bosni i Hercegovini za što uspješnije nadvladavanje Covid-19 krize, navodi se u saopćenju.

Razgovarajući o stanju u državi, dužnosnici su komentirali i trenutni politički ambijent, ističući da se sva pitanja moraju temeljiti na zajedničkom dijalogu te dogovoru te uvažavanju konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Također, dužnosnici su razgovarali i o evropskim integracijama, ističući da je što skorije ispunjavanje 14 ključnih tačaka iz mišljenja Evropske komisije ključno za daljnji napredak ka ostvarenju europskih ciljeva Bosne i Hercegovine. Evropski put, istakli su dužnosnici, najvažnije je vanjsko-političko opredjeljenje za postizanje prosperiteta, razvoja i mira u Bosni i Hercegovini te regiji Zapadnog Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.