ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

EU: Naša dužnost je da se sjećamo Srebrenice

Zajedničko saopštenje povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Memorijalni centar Potočari. Arhiv

A. M. / Avaz.ba

10.7.2020

Čarls Mičel (Charles Michel), predsjednik Evropskog vijeća, Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen), predsjednica Evropske komisije i Jozep Borel (Josep Borrell), visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije, izdali su zajedničko saopštenje povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

- Jedanaestog jula obilježavamo 25. godišnjicu od genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije. Naša srca i misli su sa žrtvama ovog tragičnog događaja, njihovim porodicama i najmilijima, kao i svima onima čiji životi su bili pogođeni ovim dešavanjima. Odajemo počast i sjećamo se onih koji su našli smiraj, kao i svih drugih koji se još uvijek vode kao nestali. Ova godišnjica je bolan podsjetnik za nas. Prije 25 godina, Evropa nije ispunila svoje obećanje da se takva tragedija neće nikada više desiti na našem kontinentu. Ovo je i snažan signal potrebe da se odlučno i bez izuzetaka zalažemo za univerzalne vrijednosti, posebno za ljudsko dostojanstvo, koje su temelj naše Unije - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Dvadeset i pet godina kasnije, naša dužnost je da se sjećamo. Moramo se iskreno suočiti sa prošlošću i okrenuti prema budućnosti sa odlučnošću da podržimo generacije koje dolaze, uključujući mlade iz cijelog Zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti. Bosna i Hercegovina je prešla dug put do ponovnog uspostavljanja povjerenja, unutar i između zajednica u zemlji. Da bi se mir i proces pomirenja nastavili, priznavanje stradanja, međusobno poštovanje i dostojanstvo moraju biti dio puta naprijed​​. Pomirenje mora postati stvarnost u politici, školama, gradskim upravama, svakodnevnom životu. 

Političke lidere su pozvali na odgovornost da osiguraju da javne poruke, kao i statuti, spomenici i imena javnih mjesta, ulica i trgova, također predvode put ka pomirenju. 

Naglasili su da Evropska unija ostaje snažno opredijeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan u cjelini, u jačanju pomirenja i prevazilaženju naslijeđa prošlosti, jer je njihova budućnost u EU sve izvjesnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.