BRISEL

Dodik: Zadiranje u osnove političkog sistema je težak zadatak za ovu generaciju

Istakao je da evropske institucije imaju mnogo razumijevanja za BiH kao složenu zemlju suočenu s mnogim unutrašnjim problemima

Milorad Dodik. Arhiv

Piše: A. M.

9.10.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić borave danas u radnoj posjeti Briselu.

Nakon sastanka sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom i predsjednikom Vijeća Evropske unije Čarlsom Mičelom (Charles Michel) Dodik je dao izjavu za medije.

- Evropske institucije su iskazale opredjeljenje za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i tu je, naravno, niz očekivanja koje ima Evropska komisija. Mislim da ima mnogo teških stvari. One koje su mogle su već urađene, a one koje zahtijevaju izmjene Ustava bit će veoma teške, gotovo nemoguće, kao i dio prenosa nadležnosti na zajednički nivo. To smo slušali 20 godina, pa se nije desilo, neće se desiti ni sada - rekao je Dodik.

Istakao je da evropske institucije imaju mnogo razumijevanja za BiH kao složenu zemlju suočenu s mnogim unutrašnjim problemima. 

- Ono što mi trebamo da uradimo jeste da obezbijedimo prolaz određenim inicijativama kao što je "mini Šengen" i ovaj veliki paket investicija koji se najavljuje za čitav zapadni Balkan u visini od devet milijardi plus garancijski fond za sve zemlje. To svakako nije novac koji je dovoljan za oporavak čitave regije, ali bilo bi glupo propustiti priliku da učestvujemo u infrastrukturnim projektima koji se tiču investicija i povezivanja glavnih gradova u regiji, autoputevima i željezničkim prugama - dodao je Dodik.

- Razgovarali smo i o problemu migracija, rekli smo jasno da migranti dolaze u BiH preko zemalja Evropske unije, da se tu parkiraju i predstavljaju socijalni, ali i bezbjedosni problem koji trebamo rješavati - rekao je.

Naglasio je da će zadiranje u osnove političkog sistema biti težak izazov za ovu generaciju političara.

- Oni nemaju pravo da krivi bilo koga u BiH za loš pravni sistem koji su sami kreirali, a pun je korupcije i promašaja koji ne odgovara društvu i tradiciji. Treba otvoriti debatu i dijalog o čitavom pravosudnom sistemu, a pojedinačne priče kao Zakon o VSTV-u je samo zamazivanje očiju, dok problem ostaje isti - zaključio je Dodik.

Komentarisao je i kritike da su međunarodni subjekti kreirali probleme u pravosuđu u Briselu.

- Ne mogu oni očekivati da mi njihove brljotine popravljamo time što ćemo neki zakon promijeniti samo u jednom članu - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.