BERLINSKI PROCES

Merkel: Važna prekretnica u približavanju zemalja regije i jačanju međusobne saradnje

Njemačka kancelarka je okupljene pozvala da sljedeće godine dođu na konferenciju Berlinskog procesa u Berlinu

G. M.

Merkel se uključila putem video-linka

Foto: Deutsche Welle


Na konferenciji Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu zemlje regije su se obvezale na prisnu saradnju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se konferenciji za medije pridružila preko video-linka.

Kako prenosi Deutsche Welle, ona je poručila da je odluka o "mini Šengenu" važna poruka u ovo, i za ekonomiju, nesigurno doba.

- Ovo je važna prekretnica u približavanju zemalja regije i jačanju međusobne saradnje - rekla je njemačka kancelarka koja je posebno istaknula činjenicu da se radi o konferenciji koju organizira jedna članica EU-a i jedna zemlja koja to tek želi postati.

Njemačka kancelarka je okupljene pozvala da sljedeće godine dođu na konferenciju Berlinskog procesa u Berlinu, "ako to prilike budu dozvoljavale" aludirajući na situaciju s pandemijom koronavirusa.

Na mjesto gdje je taj proces na ljeto 2014. i započeo u formatu koji nam je poznat danas. 

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je da usvajanjem Akcijskog plana za Zajedničko regionalno tržište i Zelene agende za Zapadni Balkan počinje nova faza regionalne ekonomske integracije.

Sličnog je mišljenja i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borelj (Borrell) koji osnivanje zajedničkog tržišta za zapadni Balkan vidi kao pripremu članstvu tih zemalja u EU-u.

NA VRH

Podijeli članak na