DEJTONSKI SPORAZUM

Onlajn brifing: „Bosna i Hercegovina 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i njena budućnost“

Volk: Ustav je živi instrument

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Arhiva

Piše: H. J. I.

9.12.2020

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru aktivnosti „ZAjedno smo EUropa“ organizirao je onlajn brifing na temu „Bosna i Hercegovina 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i njena budućnost“.

Jedan od zaključaka jeste da su promjene u ustavnu ključne, kako bi BiH prešla iz dejtonske u briselsku fazu.

Jens Volk (Woelk) , profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Trentu, smatra da i loši ustavi mogu funkcionirati ako za to uslove stvore pravila i zakoni i da najvažniju ulogu u svemu tome imaju političari i vladajuće strukture.

-Svaki ustav se može promijeniti, samo se postavlja pitanje da li je procedura zahtjevna ili lagana. U SAD-u je zaista teško primijeniti ustav, ali su ga na primjer u Njemačkoj mijenjali bezbroj puta. U BiH ga je po mom mišljenju relativno lako promijeniti, samo se postavlja pitanje zašto do sada nije promijenjen i to nas vraća na političare koji vjerovatno u tome ne vide svoj interes.- izjavio je Volk.

Istakao je da je u BiH jedan od ključnih problema entitetsko i nacionalno pravo na veto, koje često koči donošenju reformi i odluka i može spriječiti efektivno primjenjivanje EU zakona .

Volk je zaključio da je u BiH problem različita i suprotstavljena intepretacija ustava.

-Potreban je objektivan pristup i promjena percepcije, ustav je živi instrument. Sve je moguće ako ima volje.-

Stručnjak za ustavno pravo Nedim Ademović, se u potpunosti složio sa Volkom i dodao da moramo biti svjesni da ne trebamo raditi na funkcionalnosti naše države zato što to traži EU ili bilo ko drugi, nego zato što mi kao društvo ne ispunjavamo bazične standarde kulture življenja koji se očekuju u 21. vijeku u cijelom svijetu.

-BiH je poprilično jasna kada je u pitanju nefunkcionalnost. Imamo jednu prećutnu većinu u bh. društva koja podržava etnonacionalne političke strane koje u svom programu imaju političke koncepte koji nemaju osnovne dodirne tačke. Oni ne mogu da postignu sporazum koji će se pretočiti u pravne akte i dovode do blokade države.- rekao je Ademović.

Prema njegovom mišljenju, korektiv te funkcionalnosti su građani koji prvenstveno na izborima imaju moć da kazne oni koji ne žele da rade i koji su uporni u svojim ideologijama.

Branka Bajić, šefica Pravne službe u EUSR BiH, je navela da naša zemlja mora biti spremna da prihvati sve kriterije EU.

- Prva stvar je da se zajamči pravna sigurnost kod podjele nadležnosti. Postoji dosta problema, dosta nesporazuma ko je kompetentan za šta.- izjavila je.

I ona se složila da je potrebna promjena ustava.

- Bitna je reforma javne uprave, izmjene zakona, mora se garantovati nezavisnost pravosuđa i VSTV kroz izmijenjen ustav gdje bi ova tijela bila prepoznata - dodala je Pajić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.