MIGRANTSKA KRIZA

BiH mora poboljšati uslove za migrante

Povjerenica za ljudska prava Dunja Mijatović uputila pismo Zoranu Tegeltiji i Selmi Cikotiću

Dunja Mijatović: Hitno osigurati da se zadovolje osnovne potrebe. Arhiva

Piše: H. J. I.

11.12.2020

Povjerenica za ljudska prava pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Dunja Mijatović, pridružila se Europskoj uniji pozivajući na hitne mjere za poboljšanje uslova za hiljade migranata i izbjeglica koji su zaglavili u Bosni i Hercegovini na početku teške balkanske zime.

U pismu koje je uputila bh. vlastima, upozorava na prijeteću humanitarnu krizu na sjeverozapadu zemlje. Podsjećamo, prema izvještaju „Opšte smjernice o operativnim prioritetima za hnumanitarnu pomoć 2021. godine“ koji je EU objavila u novembru, BiH se nalazi na visokom 94. mjestu i kategorizirani smo kao zemlja visokog rizika od humanitarne katastrofe.

Naša zemlja se već godinama suočava sa brojnim kritikama kada je u pitanju dolazak hiljada migranata, koji bježe od rata i siromaštva u svojim zemljama. Prema mišljenju brojnih zvaničnika, nismo uspjeli dobro odgovoriti na ovu krizu.

Prošle godine, Mijatović i drugi međunarodni zvaničnici vršili su pritisak na Bosnu da se zatvori šatorski kamp koji je bio postavljen na bivšoj deponiji i nije imao osnovne životne uvjete, što je izazvalo međunarodni bijes.

Ona smatra da se situacija može poboljšati boljom koordinacijom i organizacijom, uprkos pandemiji koronavirusa koja je državi donijela dodatni teret. Citirala je izvještaje o "ozbiljno nekvalitetnim" životnim uvjetima u kampu „Lipa“ u Bihaću, uključujući nedostatak struje i tekuće vode i prenatrpanost.

Mijatović je u pismu upućenom ministru sigurnosti Selmi Cikotiću i predsjedavajućem u Vijeću ministara BiH Zoranu Tegeltiji istakla da - vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno osigurati da se zadovolje osnovne potrebe poput adekvatnog smještaja i pristupa zdravstvenoj zaštiti, hrani, vodi i odjeći.-

Takođe, pozvala je na hitno poboljašnje procedura za sve one koji traže azil, te na okončanje antimigrantske retorike i kampanje protiv aktivista koji im pomažu. Dodala je da je potrebna sveobuhvatnija briga za skoro 500 migrantske djece koja se trenutno nalaze u BiH bez pratnje, koja će uključivati i pristup obrazovanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.