SASTANAK U PREDSJEDNIŠTVU

Johanson predstavila novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila

Pitanja kojima će se posvetiti nužna i dalja pažnja EU su pitanje jačanja granične policije, u svrhu bolje kontrole granica, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH

Ilva Johanson u Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH

A. K.

19.2.2021

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su dobrodošlicu komesarki Johanson (Johansson) i zahvalnost zbog interesa EU za partnersku saradnju sa BiH, imajući u vidu i kontinuirane posjete visokih dužnosnika EU Bosni i Hercegovini.

Istaknuta je dobra saradnja i zahvalnost šefu delegacije EU u BiH Johanu Satleru (Johannu Sattleru) za podršku koju pruža vlastima u BiH u realizaciji i ispunjavanju uslova za EU integracije BiH, a koji je ujedno bio u delegaciji sa komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson (Ylvom Johansson).

Jačanje granične policije

Komesarka za unutrašnje poslove je predstavila aktivnosti na implementaciji Novog pakta o migracijama i azilu i dostizanje zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama, te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila.

Pitanja kojima će se posvetiti nužna i dalja pažnja EU su pitanje jačanja granične policije, u svrhu bolje kontrole granica, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, odnosno migranti koji ne budu imali odobren azil bit će vraćeni u zemlju porijekla, odnosno polaska.

Efikasnije upravljanje migracijama

U razgovoru sa članovima Predsjedništva istaknuto je pitanje jačanja kapaciteta za efikasnije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriji BiH. Svi nadležni nivoi vlasti u BiH su pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju situacije uz nastavak podrške i pomoći od strane EU i međunarodnih organizacija. U tom kontekstu je razgovarano i o potpisivanju i realizaciji Sporazuma o readmisiji i jačanju readmisijskih kapaciteta.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za interes i podršku EU u rješavanju problema sa migrantskom krizom u BiH, te ponovili opredjeljenje i iskazali spremnost za punopravno članstvo u EU i provedbu reformi u procesu evropskih integracija, te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku je prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.