GRLIĆ RADMAN POTVRDIO

EU računa na vraćanje SAD na zapadni Balkan, naglašena važnost BiH

U raspravi o diversifikaciji energetskih izvora Blinken je pohvalio početak rada LNG terminala na Krku, dodao je Grlić Radman

A. J.

Grlić Radman: Druga tema je bila euroatlantska budućnost zemalja zapadnog Balkana

Foto: Arhiv


Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken razgovarao je u ponedjeljak videovezom s ministrima vanjskih poslova država članica EU i najavio povratak Sjedinjenih Država multilateralizmu, rekao je nakon sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Imali smo dobru, afirmativnu raspravu. Blinken je rekao da se Sjedinjene Države doista sadržajno vraćaju multilateralizmu, spomenuvši pritom povratak Pariškom sporazumu o klimi, zajedničko djelovanje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim multilateralnim organizacijama - rekao je Grlić-Radman, prenosi Hina.

U raspravi o diversifikaciji energetskih izvora Blinken je pohvalio početak rada LNG terminala na Krku, dodao je Grlić Radman.

Druga tema je bila euroatlantska budućnost zemalja zapadnog Balkana.

Grlić-Radman kaže da je u raspravi naglasio važnost Bosne i Hercegovine kojoj treba pomoći da postane politički stabilna i funkcionalna, osiguravanjem jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

EU računa na povratak SAD na zapadni Balkan, gdje ćemo zajedno raditi na stabilnosti i funkcionalnosti ne samo Bosne i Hercegovine, nego i svih zemalja zapadnog Balkana, rekao je.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) također je rekao da je jačanje saradnje EU i SAD na zapadnom Balkanu bila jedna od prvih tema današnjeg razgovora.

Više o temi Gordan Grlić Radman

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na