BORAC ZA DEMOKRATIJU

Aleksandar Langer posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Neumorni branitelj građanskih vrijednosti, mira i demokratije, Aleksander Langer je bio najangažiranija evropska ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile

N. Aj.

Langer: 22. februara ovaj veliki čovjek i humanista bi proslavio 75. rođendan

Foto: Arhiv


Evropski parlamentarac, novinar, pisac, mirovni aktivista, cijenjeni borac za demokratiju, ali prije svega čovjek i veliki prijatelj BiH, Aleksander Langer (Alexander Langer) posthumno je proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Ovo je saopćila Ambasada Italije u Sarajevu.

Nakon navršenih 25 godina od njegove od smrti, u julu 2020., Ambasada Italije u Sarajevu ima čast informirati da je Aleksander Langer posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva zbog promoviranja mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini. Najvažnije priznanje prijestolnice Bosne i Hercegovine, dodijelilo je Gradsko vijeće, u osvit Dana Grada Sarajeva koji se obilježava 6. aprila svake godine, kada se i službeno uručuju priznanja Grada - navedeno je u saopćenju.

  • Aleksandar Langer

    Aleksandar Langer

    Foto: Arhiv


Istaknuto je da je titula počasnog građanina dodijeljena kao priznanje za izuzetno zalaganje Aleksandra Langera za mir u bivšoj Jugoslaviji i naročito za odbranu grada Sarajeva tokom rata 1992.-1995. godine.

- Neumorni branitelj građanskih vrijednosti, mira i demokratije, Aleksander Langer je bio najangažiranija evropska ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile. Kao prvorazredni eksponent dijaloga u svojoj Regiji Alto Adige/Sud Tirolo, i u cijeloj Evropi, dao je fundamentalan doprinos pitanju inkluzije i stvaranju društva, u kome različitost predstavlja bogatstvo, a ne barijeru.

U dogovoru s Ambasadom Italije, kandidaturu Aleksa Langera je predložio jedan drugi zagovornik mira, veoma poznat u Italiji, general Jovan Divjak, osnivač Udruženja "Obrazovanje gradi BiH“ - za stipendiranje mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, kojim predsjedava više od 20 godina - piše u saopćenju.

Još se naglašava da je ova odluka stigla u sedmici u kojoj bi Aleksander Langer navršio 75 godina, tačnije 22. februara ovaj veliki čovjek i humanista bi proslavio 75. rođendan.

NA VRH

Podijeli članak na