REAKCIJE

Adi Ćerimagić o pozivu upućenom Borelju: Nema članstva u EU prije 2030. godine!

Pojedine članice EU zahtijevaju drugačiju strategiju. EU je duboko podijeljena, a razloga je mnogo, tvrdi Ćerimagić

Traži se reakcija od Borelja. Agencije

Piše: D. Hadžović

13.3.2021

Šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja (Joseph Borell) devet članica EU pozvalo je da na sastanku ministara vanjskih poslova u aprilu vodi stratešku raspravu o zemljama zapadnog Balkana i njihovim perspektivama, navodi se u pismu u koje je imao uvid portal EURACTIV.



Velike razlike

- Vjerujemo da je krajnje vrijeme za strateški pogled na zapadni Balkan - napisali su ministri vanjskih  poslova Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Grčke, Irske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Iako u EU već duže vremena postoje inicijative da se poveća angažman po pitanju zapadnog Balkana i aktivnije radi na njegovoj integraciji, proces je naišao na još jedan kamen spoticanja kada je Bugarska ujesen blokirala Sjevernu Makedoniju zbog neslaganja oko historije i jezika. Također, bugarski veto naštetio je i Albaniji jer članice EU na pristupanje Skoplja i Tirane gledaju "u paketu". Nedostatak konkretnog napretka ide naruku zapadnoevropskim zemljama, posebno Francuskoj, čije je javno mnijenje postalo skeptično prema proširenju EU.




Adi Ćerimagić: BiH ima prijatelje u EU. Arhiva

Adi Ćerimagić, ekspert za EU iz ugledne nevladine organizacije Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, u izjavi za „Avaz“ ističe da nijedna zemlja zapadnog Balkana ne može očekivati da postane članica EU prije 2030. godine.


-EU je duboko podijeljena. Razloga zašto je EU podijeljena je mnogo. Najveći dio drži kako bi, u trenutku kada se treba konsolidirati nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva i odgovoriti na izazove koje predstavljaju Poljska i Mađarska, novo širenje EU dodatno oslabilo i usporilo proces odlučivanja u samim institucijama EU - objašnjava Ćerimagić.


On ističe da BiH ima veliki broj prijatelja u samoj EU i mnogo onih koji razumiju da ovakva brzina odvijanja procesa ne daje rezultate.


- EU je potrebna politika koja će grupu od šest siromašnih zemalja, omeđenih najbogatijim i najnaprednijim tržištem, izvući iz izolacije u kojoj se nalaze sada. I dati im određenu viziju gdje mogu biti za pet godina ako rade, reformiraju se i usvajaju EU standarde. Toga sada nema - navodi Ćerimagić.



Siromašna zemlja

On kaže da niti jedna siromašna evropska zemlja u posljednjih 30 godina nije napravila značajan ekonomski, društveni i politički skok, a da se nije priključila tržištu EU. Ili tako što se uvezala s drugim jednako siromašnim i nerazvijenim tržištima. Stoga, ESI predlaže model integracije zapadnog Balkana u EU na način da se ovim državama prvo omogući da postanu dio istog ekonomskog prostora.



Velika korist

Ćerimagić ističe da bi ekonomska integracija regiona omogućila snažan zamah razvoju svih.


-To bi u regionu omogućilo političarima, opoziciji i poziciji, javnoj upravi, građanima, privredi, investitorima i medijima da znaju da će, ako u pet godina urade sve reforme, onda građani i privreda imati konkretnu korist. Ako neke zemlje budu brže, to će stvarati pritisak na ostale. U takvoj situaciji EU onda ima i odgovor na pokušaje drugih aktera da utječu u regionu - tvrdi Ćerimagić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.