GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg: Nije novo da NATO djeluje izvan svog područja, ušli smo u BiH i pomogli da se okonča krvavi rat

Kazao je da se djeluje i izvan teritorija Alijanse te naveo primjere Bosne i Hercegovine i Kosova

Stoltenberg: Borba protiv terorizma. AFP

A. J.

15.6.2021

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom obraćanja novinarima nakon samita održanog u Briselu govorio je o širenju NATO-a.

Kazao je da NATO djeluje i izvan teritorija Alijanse te naveo primjere Bosne i Hercegovine i Kosova kada su to učinili kako bi spriječili sukobe. Dodao je da su izlazili izvan svog područja još od kraja hladnog rata.

- I ovo je bila rasprava u ranim 90-ima, to je tačno. Neko je rekao da ili NATO mora izaći iz posla ili van područja. A onda smo pomogli – a onda smo zapravo otišli van područja, ušli smo u Bosnu i Hercegovinu i pomogli da se tamo okonča brutalni, krvavi rat. I nekoliko godina nakon što smo ušli – takođe smo pomogli da se okončaju zvjerstva i borbe na Kosovu - naveo je Stoltenberg.

Podsjetio je i da su nakon napada 11. septembra u SAD, bili na čelu borbe protiv međunarodnog terorizma i imali vojnu operaciju u Afganistanu.

- Ideja da je ovo nešto potpuno novo, da NATO izlazi iz područja, vrlo je čudna, jer smo izvan područja desetljećima - kazao je Stoltenberg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.