SASTANAK U BRISELU

Turković: Zabrinuti smo zbog retorike i strategije prikazivanja BiH kao nefunkcionalne zemlje

Moramo se usredočiti na takve pojave, konkretno djelovati i stvarati novi i funkcionalniji ambijent za brži napredak i razvoj naše zemlje, navela je Turković

A. J.

Turković s Boreljom: Duboko cijenimo kontinuiranu podršku Evropske unije

Foto: MVPBiH


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je danas u Briselu na četvrtom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i Bosna i Hercegovina.

Tokom sastanka se razgovaralo o trenutnom stanju provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a razmijenjena su mišljenja o situaciji u BiH, razvoju događaja na zapadnom Balkanu i drugim važnim temama.

- Duboko cijenimo kontinuiranu podršku Evropske unije, naročito tokom pandemije, ali i u vremenu oporavka od posljedica pandemije. Pozdravljamo napore koje ulaže Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Naročito smo zahvalni za investicijski plan za zapadni Balkan, za finansijsku i drugu podršku koju EU pruža u nabavci vakcina. Svjesni smo činjenice da progres nije ostvaren planiranom dinamikom, ali nas to ne treba obeshrabriti da pristupimo rješavanju problema koji su pred nama i ispunjavanju naših obaveza - navela je Turković.

Izrazila je zabrinutost zbog retorike i strategija prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne zemlje.

- Moramo se usredočiti na takve pojave, konkretno djelovati i stvarati novi i funkcionalniji ambijent za brži napredak i razvoj naše zemlje. Potpuno podržavam stavove EU i Žozepa Borelja (Josep Borrell), a koji se odnose na poštivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, funkcionalnost bh. institucija, a posebno na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca. Slažem se sa stavom gospodina Borelja da za takve pojave nema mjesta u Evropi - kazala je ministrica Turković, saopćeno je iz MVPBiH.

NA VRH

Podijeli članak na