AUSTRIJSKI KANCELAR

Kurz: EU neće biti potpuna sve dok i zemlje zapadnog Balkana ne budu njene članice

Pridružio im se i visoki predstavnik EU Žozef Borelj i komesar za evropsko susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelji

N. Aj. / Anadolija

Sustrijski kancelar Sebastian Kurz

Foto: Agencije


Moramo pojačati razmjenu sa Zapadnim Balkanom, ovom susjednom regijom, koja nam je toliko važna, za nas, za Evropsku uniju. Evropska unija neće biti potpuna sve dok i zemlje zapadnog Balkana ne budu njene članice, poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz uoči samita lidera EU i zapadnog Balkana koji se danas održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurz se zahvalio slovenskom premijeru Janezu Janši na održavanju samita.

- Puno hvala slovenskom premijeru Janezu Janši za inicijativu o održavanju samita Evropske unije i zapadnog Balkana danas na Brdu kod Kranja - rekao je Kurz.

Samitom predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel), koji predstavlja EU, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen), a pridružio im se i visoki predstavnik EU Žozef Borelj (Josep Borrell) i komesar za evropsko susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi).

Plenarnoj sjednici prisustvuju predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicijske banke, Svjetske banke i Vijeća za regionalnu saradnju.

Samit na Brdu kod Kranja je prilika za reafirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana, saopćeno je ranije, što predstavlja zajednički strateški interes država regije.

Lideri će razgovarati i o saradnji na ubrzanju socio-ekonomskog oporavka nakon pandemije Covid-19, uključujući isporuke vakcina protiv koronavirusa. Bit će riječi o implementaciji Ekonomskog i investicionog plana i Zelene agende za zapadni Balkan, kao i produbljivanju saradnje na političkom i planu sigurnosti.

Na kraju samita, lideri EU će usvojiti deklaraciju, koju su pozvani da podrže i čelnici zemalja Zapadnog Balkana.

NA VRH

Podijeli članak na