VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: EU nije potpuna bez zapadnog Balkana, vrijeme je da se ujedinimo

Današnji samit EU - zapadni Balkan daje ovu jasnu perspektivu, poručio je Borelj na Twitteru

Borelj u Ljubljani. Twitter

N. Aj.

6.10.2021

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Žozef Borelj (Josep Borrell) izjavio uoči početka samita lidera EU i zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja da je neophodno održati vjerodostojan proces proširenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Evropska unija nije potpuna bez zapadnog Balkana. Vrijeme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Evrope. Današnji samit EU - zapadni Balkan daje ovu jasnu perspektivu - poručio je Borelj na Twitteru.

Podršku proširenju EU na zapadni Balkan na društvenim mrežama pružili su i ostali evropski lideri poput Eduarda Hegera, premijera Republike Slovačke, koji se zahvalio svom slovenskom kolegi Janezu Janši na pozivu.


- EU bez sumnje mora uložiti sve napore za svoju globalnu ulogu. Ali, ako to zaista mislimo, prvo moramo to dokazati kod kuće i u bliskom susjedstvu, uključujući Zapadni Balkan - rekao je Heger.

Premijerkla Estonije Kaja Kalas (Kallas) ponovila je podršku svoje zemlje procesu proširenja.

- Stabilno i prosperitetno susjedstvo EU u interesu je svih nas, a Estonija je spremna dati svoj doprinos i pomoći regionu da napreduje u godinama koje su pred nama. Bolje nam je zajedno - napisala je Kallas.

I predsjednik Evropskog parlamenta (EP) David Sasoli (Sassoli) je pozvao lidere Evropske unije da prevaziđu trenutni zastoj i krenu naprijed s procesom pristupanja za države zapadnog Balkana.

Sasoli je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel) povodom samita čelnika Evropske unije i zapadnog Balkana u Sloveniji koji se, kako je ocijenio, događa u pravo vrijeme.

- Danas, više nego ikad, procesu pristupanja zemalja zapadnog Balkana potreban je novi i snažan poticaj. Krajnje je vrijeme da se kašnjenja i trenutne blokade premoste - poručio je Sasoli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.