NAKON SAMITA U LJUBLJANI

Fon der Lajen: Zemlje zapadnog Balakana dio su iste Evrope kao i države članice EU

Imamo zajedničku historiju, vrijednosti i sudbinu. Evropska unija neće biti potpuna bez Balkana, rekla je Fon der Lajen

N. Aj. / Anadolija

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Foto: AFP


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) rekla je da je poruka samita EU - zapadni Balkan jasna: te su zemlje dio iste Evrope kao i države članice.

- Imamo zajedničku historiju, vrijednosti i sudbinu. Evropska unija neće biti potpuna bez Balkana - rekla je Fon der Lajen.

Putujući zapadnim Balkanom prošle sedmice, Fon der Lajen se osjećala frustriranom dugotrajnim procesom približavanja, ali je i sama primijetila velike promjene pa je važno da se reforme nastave u ključnim područjima poput borbe protiv korupcije, ekonomskih reformi i slobode medija.

Slovenski premijer Janez Janša zahvalio se predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu za organizaciju neformalnog samita u Sloveniji.

- Ovo je bio vrlo važan događaj koji je pojasnio sliku o situaciji u regiji - rekao je Janša.

Predsjednici Evropske komisije slovenski premijer izrazio je zahvalnost zbog nedavnih napora da se riješe neka otvorena pitanja koja treba riješiti prije nego što uopće počnu govoriti o proširenju.

Samitu su prisustvovali čelnici EU-a i šest partnera sa Zapadnog Balkana Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Više o temi Ursula von der Leyen

NA VRH

Podijeli članak na