OPĆI IZBORI U OKTOBRU

Vijeće Evrope: Presude Sejdić-Finci moraju se implementirati prije izbora

Komitet je ove sedmice donio Privremenu odluku kojom se ponovno ističe ključna važnost da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda

E. Ć. / Anadolija

Ministri vijeća Evrope: Izbori moraju biti održani u potpunom skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (ECHR)

Foto: arhiv


Komitet ministara Vijeća Evrope pozvao je vlasti i političke čelnike Bosne i Hercegovine da postignu konsenzus o potrebnim amandmanima na Ustav i izborno zakonodavstvo zemlje kako bi opći izbori zakazani za oktobar 2022. godine bili održani u potpunom skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), javlja Anadolu Agency (AA).

Osigurati da Interresorna grupa prioritetno nastavi svoj rad

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta "Sejdić i Finci", Komitet je ove sedmice donio Privremenu odluku kojom se ponovno ističe ključna važnost da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je s velikom zabrinutošću primijetio da će, ako država ne poduzme nikakve mjere, 12 godina nakon presude "Sejdić i Finci" i unatoč njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti izbor izbora biti održan prema sadašnjem diskriminatornom sistemu, jasno kršeći evropsku Konvenciju o ljudskim pravima.

Napominjući da se Interresorna radna grupa zadužena za pripremu izmjena izbornog zakonodavstva nije sastala od 23. jula 2021., Komitet je još jednom pozvao sve sudionike uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa prioritetno nastavi svoj rad.

Komitet spreman poduzeti nove mjere

Istovremeno, Komitet ministara je primijetio tekuće napore u vezi s izbornom reformom i predanost koju su izrazile vlasti i politički čelnici da u potpunosti i učinkovito provedu presude Suda, kao i tokom nedavne posjete članova sekretarijata Vijeća Evrope Bosni i Hercegovini (9. i 10. novembra 2021.).

Komitet je istaknuo da je Vijeće Evrope spremno pomoći vlastima u zemlji, pozivajući ih da iskoriste svu stručnost Vijeća Europe, posebno onu Venecijanske komisije, kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Ove će slučajeve ponovno razmotriti Komitet ministara u martu 2022. Ako do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio svoju spremnost poduzeti nove radnje kako bi osigurao da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i učinkovito pridržava svojih obveza koje proizlaze iz presude ECHR-a.

NA VRH

Podijeli članak na