BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Ivo Komšić: Cilj provokacija je dolazak međunarodnih snaga koji će podijeliti državu

Dodik hoće osamostaljenje institucija RS-a od institucija države. Drugim riječima, hoće osamostaljenje RS-a od BiH, ali se mora znati da je to samo prva faza, kazao je Komšić

Komšić: Stanje na političkoj sceni u BiH je proizvedeno. screenshot

E. Ć. / federalna.ba

15.12.2021

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ivo Komšić govorio je za "Mrežu" FTV-a. Komšić je odgovarao na brojna pitanja, a istakao je kako je stanje na političkoj sceni u našoj državi proizvedeno.

- Dodik hoće osamostaljenje institucija RS-a od institucija države. Drugim riječima, hoće osamostaljenje RS-a od BiH, ali se mora znati da je to samo prva faza. Druga faza je proširenje Srbije na prostor RS-a i izlazak Srbije na Unu. S druge strane, imamo ovu HDZ-ovu politiku koju vodi Dragan Čović. On je takođe nju opisao i ona je dosta jednostavna. On hoće pod tom idejom koju je on nametnuo o legitimnom predstavljanju promijeniti Izborni zakon i Ustav ove zemlje. 



SDA loše reagira na destabilizaciju

Imamo s treće strane politiku koju predstavlja SDA, namjerno neću da kažem bošnjačku, koja veoma loše reagira na ovu destabilizaciju koja dolazi i s jedne i s druge strane i prihvatili su tezu da se ovdje radi o položaju naroda, odnosno nacija u našem društvu i u državi, a ustvari radi se o državi. Onog trenutka kad političke razgovore pretvorite u razgovore o odnosima među narodima vi ste prekrižili BiH jer BiH ne može opstati na tim nacionalističkim ekskluzivnim interesima koji se žele ugraditi u institucije države - kazao je Komšić.

On ističe da je posljednih 20 godina ugrožena stabilnost Bosne i Hercegovine.

- Mir nije ugrožen u onoj mjeri koliko se govori. Teško ovdje da neko može započeti i da se može usuditi otvoriti neke oružane sukobe. Dodik je provocirao na granici entitetskoj kad je pravio ove vojne vježbe. To je bila čista provokacija i ona može biti vrlo opasna. Jer da neko reagira na to, da se izazove neki incident, onda bi bilo kritično, onda ne znamo kako bi se to završilo. 

Međunarodne snage su tu da čuvaju mir

Jer onda bi on pozvao EUFOR odavde da zaštiti entitetsku granicu jer kao ona je ugrožena, ugrožen je ponovo srpski narod u RS-u, itd. Treba se čuvati toga. Ne smijemo izazvati incidente bez obzira na provokacije jer bi nam se moglo desiti da nam onda međunarodne snage kao zaštite entitetske granice, da zaštite jedne od drugih, podijelili bi nam državu kao što je podijeljen Kipar - rekao je Komšić, koji je mišljenja da je zapravo cilj da dođu međunarodne snage i podijele državu:

- Cilj tih provokacija je upravo to. Ovdje se treba držati misije koju imaju međunarodne snage u BiH. Oni su tu da čuvaju mir, a ne da sudjeluju u nekom sukobu i da zalede sukob koji bi se tu pojavio. U ovoj situaciji kad se iz susjedstva zvecka oružjem, onda bi bilo vrlo važno ono što je Haris Silajdžić ponovio u vašoj emisiji, da međunarodne snage odu u Brčko i da stanu na neke ključne tačke na granici prema Srbiji, pa ako treba i prema Hrvatskoj. 

Sjećate se, ne tako davno kad je Milanović dolazio u Vitez da je imao želju da počasni svoj vod dovede u našu državu i da demonstrira tu neku silu u našoj državi. To je akt agresije na ovu državu - rekao je bivši član Predsjedništva RBiH.


Vučić se sa Hrvatskom slaže 90 posto

Komšić također navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao što se tiče BiH da se sa Hrvatskom slažu 90 posto. Pita se šta je sa preostalih 10 posto.

-To smo mi bosanski Hrvati, ne znaju šta će s nama. Ne bih uopće govorio ni o njihovom političkom ni o njihovom moralnom liku. To su jednostavno takvi ljudi. To samo govori da bi oni sutra ponovili ono što se ovdje desilo. Da bi ponovili i zločine i genocid - ističe Komšić.

On kaže da se o Izbornom zakonu pogrešno pregovara.

- Ne možete ni Ustav ni Izborni zakon mijenjati ako se ne držimo nekih principa. Što se tiče Izbornog zakona, pa čak i Ustava, principe su odredili sudovi. I međunarodni sud za ljudska prava i naš Ustavni sud. Oni su vrlo jasno donijeli odluke o tome. Najteže je mijenjati neke temeljne akte u državi pod ucjenama. Prvo bi trebalo otkloniti te ucjene i kazati nećemo nikako sad o tome raspravljati sve dok nas ucjenjujete. 


Stvaranje trećeg entiteta

Građani odlučuju hoće li izaći na izbore ili neće. Dragan Čović ne predstavlja Hrvate, on predstavlja HDZ. Za njega nije legitiman niko ako nije iz HDZ-a. On zato i hoće Izborni zakon da prilagodi sebi da može zakonito i institucionalno osigurati mjesto u strukturama vlasti - rekao je, te dodao kako Dodik neće uspjeti u svojoj namjeri.

- Prvo, imat će unutarnji problem unutar RS-a. Nisam siguran da mu to može proći čak i u NSRS-u. Ako prođe, ne vjerujem da će garanti Dejtonskog sporazuma dozvoliti da se on tako drastično ruši. Ipak i to je neka nulta tačka ispod koje se ne može tako lako ići. To će e rješavati u RS-u i mislim da ga opozicija čeka na tom pitanju. 

Što se tiče Čovića, stvar je jasna. Ideja legitimnog predstavljanja je ideja hrvatske izborne jedinice, a to je ideja stvaranja trećeg entiteta, a stvaranje trećeg entiteta je obnova Herceg-Bosne. To je shema i Čović radi na tome. Ima podršku iz Hrvatske i, što je najgore, ima podršku iz nekih krugova iz EU - kazao je Komšić te dodao:

- Dok je HNS to je Čovićev čovjek, to su njegovi plaćenici. Gospodinu Cvitanoviću i HDZ-u, odnosno Čoviću, smeta to što se ja borim za istinu. Ja želim da se objelodani istina o onome što se ovdje zbivalo '90-ih godina. Oni žele sakriti tu istinu - zaključio je Komšić za "Mrežu" FTV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.