UOČI SASTANKA

Zovko: Nemojmo prepustiti BiH eksperimentu i spriječimo hladnu zimu za one koji žive izvan granica EU

Veći napori u posredovanju na najvišem nivou su ključni za stabilizaciju stanja i postizanje konačnog sporazuma o neophodnoj izbornoj reformi, upozorila je Zovko

Zovko: Veći napori. EPP

A. O.

19.10.2022

Šefovi država i vlada Evropske unije okupit će se 20. i 21. oktobra na sastanku Evropskog vijeća u Briselu (Bruxellesu). Raspravljat će o prijedlogu Komisije za smanjenje vrtoglavih cijena energenata u cijeloj EU, najnovijem razvoju događaja u Ukrajini i drugim vanjskopolitičkim pitanjima.

Uoči sastanka Vijeća, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko na plenarnoj je sjednici Evropskog parlamenta pozvala na veće evropsko djelovanje u Bosni i Hercegovini. Zovko je pohvalila rad predsjednika Vijeća Mičela (Michela) u pregovorima između Armenije i Azerbajdžana i istaknula kako su slične radnje preventivne diplomacije potrebne i u Bosni i Hercegovini.

- Veći napori u posredovanju na najvišem nivou su ključni za stabilizaciju stanja i postizanje konačnog sporazuma o neophodnoj izbornoj reformi – upozorila je Zovko. 

Osvrnula se na nedavnu preporuku Komisije koja je izbornu reformu označila kao najveći prioritet za državu, dodavši da se radi i o prioritetu za Republiku Hrvatsku te za evropski mir i sigurnost općenito.

Nadalje, Zovko je naglasila da je potrebno pronaći pravedno rješenje za Izborni zakon koji će uvažavati sve tri zajednice i ostale građane zemlje koja je prošla kroz strašan rat i još uvijek proživljava posljedice te tragedije. 

- Ne bismo trebali dopustiti našim transatlantskim partnerima da rade naš posao. Preuzmimo svoje obaveze, nemojmo prepustiti BiH eksperimentu i nemojmo ostaviti na hladnoj zimi sve koji su ostali izvan granica Evropske unije – zaključila je Zovko.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.