PRVA FAZA PROCESA

Sastanak u Briselu danas: Ministri EU bi trebali odlučiti o kandidatskom statusu za BiH

Dio članica snažno podržava da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, među kojima je i Hrvatska, dok dio njih smatra da ta zemlja nije ispunila potrebne uvjete za to

Priznavanje statusa kandidata tek je početak dugog procesa. PIXSELL/Dejan Rakita

A. O.

13.12.2022

Na sastanku koji će se održati danas u Briselu (Bruxellesu) ministri za evropska pitanja 27 zemalja trebali bi odlučiti o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

To bi bila prva faza dugog procesa pristupanja te balkanske zemlje.

Pozitivna odluka - koja zahtijeva jednoglasnost - čini se mogućom, kažu diplomatski izvori, sedam dana nakon samita u Tirani na kojem je EU "ponovno potvrdila svoju predanost" izgledima za integraciju zapadnog Balkana u blok. 


Podijeljena mišljenja

Dio članica snažno podržava da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, među kojima je i Hrvatska, dok dio njih smatra da ta zemlja nije ispunila potrebne uvjete za to.

Zeleno svjetlo ministara u utorak potom bi trebali podržati lideri dvadesetsedmorice na samitu EU u četvrtak. Evropska komisija je u oktobru preporučila državama članicama da dodijele kandidatski status toj zemlji od 3.5 miliona stanovnika pogođenoj siromaštvom i političkom nestabilnošću, suočenoj s prijetnjama secesionizma.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) naglasio je potrebu "ubrizgavanja pozitivnog zamaha", ističući da je rat u Ukrajini dao "novo geopolitičko značenje" proširenju, koje predstavlja "dugoročno ulaganje u mir, prosperitet i stabilnost za kontinent".

Evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) pozvao je bosanskohercegovačke čelnike "da maksimalno iskoriste ovu historijsku priliku i brzo provedu mjere navedenu u preporuci" Komisije. 


Pristupni pregovori

Ona je odredila 14 reformskih prioriteta koji ostaju "ključevi za otvaranje pristupnih pregovora".

Priznavanje statusa kandidata tek je početak dugog procesa. Sljedeći korak, koji također zahtijeva jednoglasnost dvadesetsedmorice, je otvaranje službenih pregovora o pristupanju, za šta je potrebno vrijeme jer zemlje kandidatkinje moraju ugraditi veliki broj evropskih zakonodavnih akata u svoje nacionalno pravo.

Sedam zemalja već su službeni kandidati za članstvo u EU: Turska (1999., sada zamrznut proces), Sjeverna Makedonija (2005.), Crna Gora (2010.), Srbija (2012.), Albanija (2014.), Ukrajina i Moldavija (2022.). I Kosovo je najavilo svoju namjeru podnošenja zahtjeva za članstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.