DAN D

Evropsko vijeće danas donosi konačnu odluku o kandidatskom statusu BiH

Sticanje kandidatskog statusa je aktuelizirano nakon što je on odobren Ukrajini i Moldaviji

Evropsko vijeće: Danas odluka o kandidatskom statusu BiH. ILUSTRACIJA

Piše: S. Spahić

15.12.2022

Na današnjoj sjednici Evropskog vijeća će se odlučivati o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Ova rasprava dolazi dva dana nakon što je Vijeće općih poslova EU usvojilo zaključak kojim se preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

Podsjećamo, Evropska unija je 2003. godine u Solunu izrazila spremnost da sve zemlje Zapadnog Balkana primi kao članice.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, a sticanje kandidatskog statusa je aktuelizirano nakon što je on odobren Ukrajini i Moldaviji.

Na samitu EU 23. i 24. juna u Briselu lideri država članica EU su pozvali Evropsku komisiju da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u BiH, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodjeljivanja statusa kandidata.

Insistirala Slovenja

Na ovome je insistirala Slovenija, čiji premijer na samitu u junu nije dozvolio usvajanje paketa zaključaka u kojim je bila obuhvaćena i odluka o Ukrajini i Moldaviji, dok se u poglavlju Zapadnog Balkana ne uvrsti konkretnija rečenica što se tiče kandidatskog statusa za BiH.

Prema dokumentu koji je objavio Radio Slobodna Evropa, a koji je usvojen na kraju sastanka Vijeća opštih poslova se navodi da "u trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na putu prema EU."

- Posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identifikovanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koji je Vijeće usvojilo 2019. Godine - piše u zaključcima.

Osam uslova

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uslova:

- prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

- Usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.

- Donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa.

- Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

- Odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila.

- Obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja.

- Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

- Obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Dug proces

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon nakon odluke Vijeće evropskih poslova je napisala da su ovo odlične vijesti za Bosnu i Hercegovinu i Evropsku uniju.

- U Sloveniji smo posebno ponosni jer smo intenzivno radili u ovom pravcu od ljeta. Radujem se kraju sedmice kada će EU lideri potvrditi kandidatski status za BiH na Evropskom vijeću - poručila je Fajon.

Odluka o kandidatskom statusu ne znači automatsko članstvo nego dug proces usklađivanja zakonodavstva sa tekovinama Evropske unije, ali je veoma značajna zbog pristupa brojnim fondovima koji će dati doprinos bržem razvoju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.