TOMISLAV SOKOL

Europarlamentarac: Vjerujem da su Šmitove odluke pozitivno utjecale na odluku o dodjeli kandidatskog statusa

Kaže da sistemska reforma Izbornog zakona koja će "do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda" tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti daljnja dinamika evropskih integracija BiH

Tomislav Sokol: Pozdravljam odluku Evropskog vijeća. EPP

Avaz.ba

16.12.2022

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu, Tomislav Sokol pozdravio je odluku Evropskog vijeća o priznavanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini te istaknao da je ovo ohrabrenje BiH za nastavak izborne reforme koja je nužna za punu evropsku integraciju zemlje.

- Pozdravljam odluku Evropskog vijeća o priznavanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini i izražavam zadovoljstvo što je ova odluka donesena samo dan nakon što sam na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta pozvao Evropsku uniju na snažniju pristupnost u području jugoistoka Evrope. Napominjem da su nedavne odluke visokog predstavnika Šmita kojima su nametnute izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava Federacije BiH ohrabrujuće i vjerujem da su one pozitivno utjecale na donošenje odluke o dodjeli kandidatskog statusa BiH - rekao je Sokol.

"Do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda"

Kaže da sistemska reforma Izbornog zakona koja će "do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda" tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti daljnja dinamika evropskih integracija BiH. 

- Kao što sam više puta istakao, nedopustivo je da Bošnjaci i dalje biraju lažnog hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH - poručio je Sokol.

"Hrvatska je istinski zagovornik evropskog puta BiH"

Naglasio je kako je odluka Evropskog vijeća veliki uspjeh i hrvatske diplomatije i rezultat zalaganja Vlade RH, saopćeno je iz EPP-a.

- Nemojmo zaboraviti da je Hrvatska oduvijek bila istinski zagovornik evropskog puta BiH - istaknuo je Sokol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.