DOGAĐAJI

Međunarodni sajam privrede Mostar: Kina ponovo partner sa svojim izlagačima gigantima

Ambasador Ji Ping naveo je da su diplomatski i privredni odnosi BiH i Kine u konstantnom usponu u proteklih 25 godina

M. Sm.

26.3.2019

Sa pres-konferencije. M. Sm.

U Mostaru će od 9. do 13. aprila biti održan Međunarodni sajam privrede, jedna od najznačajnijih i najposjećenijih privrednih manifestacija u regionu.

Zemlja partner ovogodišnje, 22. po redu sajamske manifestacije ponovo je Narodna Republika Kina.

- Ne treba posebno naglašavati koliko je kinesko partnerstvo značajno za Mostarski sajam, ali i za cijelu BiH. Štand Narodne Republike Kine zauzima približno 2.000 metara kvadratnih, a u Mostar dolazi oko stotinu njihovih firmi, među kojima su i giganti poput "Greeja", "Huaweija", ZTE-a, BGI-ja i brojnih drugih, koje su već bile na našem sajmu - kazala je na današnjoj pres-konferenciji Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma.

Navela je da su više od pola godine u pregovorima s Pekingom kako bi se kineski izlagači što kvalitetnije predstavili na Sajmu.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping naveo je da su diplomatski i privredni odnosi Bosne i Hercegovine i Kine u konstantnom usponu u proteklih 25 godina.

Vrijednost trgovinske razmjene između Kine i BiH u protekloj godini, kako je istakao, zabilježila je rast od 38 posto i iznosila je 187 miliona američkih dolara, što je povećanje za 37,9 posto.

- Izvoz robe iz Kine u BiH iznosila je 109,73 miliona američkih dolara, a uvoz robe iz BiH u Kinu iznosila je 77,4 miliona američkih dolara - kazao je kineski ambasador.

Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH, osvrnuvši se na vanjskotrgovinsku razmjenu između Kine i BiH, naveo je da je riječ o veoma velikom suficitu.

- Iz Kine uvozimo najviše IT opremu, dijelove tkanine i plastike, valjane proizvode od čelika, igračke, dijelove i pribor za motorna vozila i rasvjetna tijela. Izvozimo nešto papira, kartona, namještaja, građevinskog kamena, vina. Velik prostor za saradnju je turizam - naveo je Šantić.

Uz Kinu, svoje privredne potencijale predstavit će tridesetak zemalja. Sastavni dio Mostarskog sajma su i dvije podsajamske manifestacije Sajam turizma te Sajam knjiga i grafičke industrije.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.