HNK

Hrvati mijenjaju Poslovnik da dobiju poziciju iz reda Srba?

Sve se može izglasati, ali ima i procedura ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH, kaže Špago

Skupština HNK: Proces konstituiranja na čekanju

M. SMAJKIĆ

18.4.2019

To što Vesna Saradžić (SDP) i Zora Dujmović (HDZ BiH), koje čine Klub Srba u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, nisu postigle saglasnost o kandidatu za dopredsjedavajućeg Kantonalne skupštine, ponovo je uzburkalo političku scenu u HNK.

Neuspjeli sastanak

U HNK, podsjetimo, još nije okončan proces konstituiranja vlasti, a iz HDZ-a BiH su najavili da neće dopustiti formiranje izvršne vlasti dok se ne uspostavi zakonodavna vlast.

Tako su iz ove stranke sve glasnije najave da će zatražiti izmjenu Poslovnika kako bi im pripala pozicija dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, jer, kako je to iznijela i Dujmović nakon neuspjelog sastanka u ponedjeljak, „nije jasno šta SDP želi budući da su vrlo jasno obznanili da ne žele biti dio vlasti“.

U Poslovniku Skupštine, pak, jasno piše da „svaki klub naroda predlaže između svojih članova jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine“ i da „ Skupština jedinstvenim glasanjem potvrđuje kandidate natpolovičnom većinom od ukupnog broja poslanika u Skupštini“.

Svi akti Skupštine, navedeno je u Poslovniku, donose se natpolovičnom većinom, a HDZ BiH s drugim hrvatskim strankama ima dovoljno ruku.

Međutim, u SDP-u kažu da bi to bilo protuustavno.

 Nije potvrđeno

To nam je rekao i Šerif Špago, čije imenovanje za predsjedavajućeg Skupštine HNK još nije potvrđeno.

- Definitivno, ne bi trebalo da se mimo Kluba srpskog naroda izabere predstavnik za rukovodstvo Skupštine. Naravno, sve se može izglasati, ali ima i procedura ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH - naveo je Špago.

 16 ruku u Skupštini HNK ima HDZ BiH zajedno s drugim hrvatskim strankama, što je dovoljno za izglasavanje izmjene Poslovnika 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.