U POSJETI

Mjesto gdje je počeo rat doživljava procvat: Dubrovčani pokupovali zemlju u Ravnom, Mamić ostao kratkih rukava

Sve kada bi Mamić i htio kupiti zemlju, teško da bi kakav komad pronašao, jer je već sve prodato, mahom Dubrovčanima

Ravno: Život se polako vraća. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

28.10.2019

Na pola puta „Ćirine staze“, popularne biciklističke rute u Hercegovini, koju je najveći turistički magazin „Lonely planet“ uvrstio među top 10 destinacija u svijetu i smjestio  na visoku četvrtu poziciju, nalazi se Ravno. 

Ovaj se gradić na krajnjem jugoistoku BiH, koje se proteže  duž neumskog i dubrovačkog zaleđa i u kojem je, nezvanično, počela agresija na BiH, ali i koji je prvi u našoj zemlji oslobođen,  ovih dana našao u fokusu zbog Zdravka Mamića, bivšeg čelnika Dinama iz Zagreba.

Samo u prolazu

Poput munje se pronijela vijest da je Mamić, koji se u BiH sakrio od hrvatskih zakona, baš u Ravnom kupio parcelu na kojoj će graditi sportske terene. No, to je daleko od istine. Mještani Ravnog kažu da je Mamić  bio samo u prolazu, pa se neko dosjetio staviti to na društvene mreže i eto priče.

Sve i da je htio kupiti zemlju, kažu nam, teško da bi kakav komad pronašao. Jer, 99 posto je već prodato, mahom Dubrovčanima, kojima je Ravno na četrdesetak minuta ili onima iz Slanog, koji za desetak minuta stižu u Ravno.

Iako je bilo sravnjeno sa zemljom, a ratni ožiljci su vidljivi, naša ekipa uvjerila se kako su gostoljubivi Ravnjani upornošću i ljubavi prema rodnom kraju udahnuli život u ovo mjesto.

Među povratnicima je i Dragan Čokljat, povratnik iz Dubrovnika, koji je u Ravnom nekadašnju stanicu „ćirine“ pruge, na kojoj se 1901. godine zaustavio prvi voz i gdje je govor održao i car Franjo Josip, pretvorio u sjajan hotel.U posao je uključio i djecu Marka, Luku i Mariju. Čokalji planiraju iduće godine sagraditi veliki restoran, bazen i spa-centar.

Čokljat: Od „ćirine“ stanice do hotela. M. Smajkić

- „Ćirina staza“ je pravo otkriće. Uz naše bickliste, sve je više Skandinavaca i Amerikanaca. Turistička priča Ravnog ide naprijed- priča nam Čokljat.

Nikša Vuletić, direktor Parka „Vjetrenica“, kaže da dolaze  posjetioci iz cijelog svijeta.

- Prije deset godina, kada je počela obnova, bilo je iluzorno očekivati priču o turizmu, a onda se život počeo polako vraćati, stigla je rasvjeta, obnovljen prilazni put...

Nema pumpe

Imamo  dom zdravlja, školu, poštu, prodavnice, a gradi se i zgrada sa  stanovima i poslovnih prostorima, što će  biti  poticaj mladim obiteljima -  priča nam Vuletić.Nedostaju, govori on, brojni sadržaji, od benzinske pumpe do banke. Ali, za mještane ni to nije problem. Jer, svi putevi, kaže, vode prema Ravnom.

Za čuvene ’popovke’ svi se jagme

Nade se polažu i u poljoprivredu, od koje su se generacije stoljećima othranile iz plodnog Popovog polja. Već na ulazu u Ravno s jedne strane dočekat će vas nepregledno polje nasada slasnih jabuka Dragana Obradovića, a s druge ogroman vinograd braće Skaramuca.

Za čuvene jabuke „popovke“ jagme se svi, a vina iz Ravnog su vrhunska, kazuju nam mještani.

Ravno: Život se polako vraća - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.