GRADSKE VLASTI

U Mostaru službena tajna dokumentacija o radu komunalnih preduzeća

Ako nema vijećnika, imaju građani, kaže Oručević

Oručević: 1,7 miliona KM za pročištače. M. Smajkić

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

10.3.2020

Iz Gradske uprave Mostar odbili su zahtjev Mreže „Naše društvo“ kojim su, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, tražili dostavljanje dokumentacije koja se odnosi na izvještaje Službe unutrašnjeg nadzora o radu komunalnih preduzeća „Komos“, „Parkovi“, „Komunalno“ i „Deponija“ za period od 2012. do 2019. godine.  

To su na današnjoj pres-konferenciji obznanili predstavnici Mreže Marin Bago i Husein Oručević, koji su naveli da je riječ o 70 dokumenata koji su pokazatelji onoga što nevladine organizacije godinama tvrde, da se na netransparentan način u oblasti komunale troše desetine miliona maraka.S pres-konferencije: Desetine miliona KM troše netransparentno. M. Smajkić

- Zahtjev nam je odbijen jer je utvrđeno da zahtjevane informacije uključuju podatke koji predstavljaju službenu tajnu! Ako nema vijećnika, onda imaju građani. Ovdje govorimo o velikoj prevari i laži u ovom gradu. U ovom gradu ne samo da ne postoje komunalne usluge, u ovom gradu ne postoje ni vlast, pravila, procedure, kao ni potreba da javnost za svoj novac bilo šta zna - naglasio je Oručević.

Osvrnuvši se na ovogodišnji budžet Grada Mostara, Bago je ukazao na stavku od 1,7 miliona KM, koja se odnosi na pročistače otpadnih voda i deponiranje mulja.

Šta plaćamo

- Platit ćemo 600.000 KM za odvoz i deponiranje mulja, a prema elaboratu Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, to je cijena za spaljivanje opasnog materijala u Austriji. Ako je, prema tvrdnjama Gradske uprave, mulj ispravan, šta onda znači tih 600.000 KM, šta znači probni rad od 400.000 KM i utrošak struje od 600.000 KM? Dakle, imamo cifre koje ćemo platiti, a ne znamo šta plaćamo – naveo je Bago. 

Rekao je i da ih je gradonačelnik optužio da su krivo informirali građane o postojanju otrova te potrcrtao da nisu oni radili nalaze, već su „samo objavili dokumente koje su gradonačelnik i 'Vodovod' krili u ladicama, a koji pokazuju postojanje otrova“.

- Postavljamo pitanje gdje je nestalo 800 tona otrovnog mulja. O tome više niko ne govori i ovo je sumrak struke na djelu – iznio je Bago.

U Mreži posjeduju i prepisku između gradonačelnika i direktora JP „Komunalno“, koji priznaje da to preduzeće nema pravno definirane odnose s „Komosom“ i „Parkovima“ te da je, zapravo, nepoznanica na šta se potroši desetak miliona godišnje, a što je, kako je to Bago rekao, itekako dovoljno da se uredi grad. 


Šteta od 300 miliona KM

Podvukli su da se ukupna šteta nanesena u oblasti komunale može mjeriti s ratnom te da ona, prema dosadašnjim procjenama, iznosi oko 300 miliona maraka. 

Iz Mreže su podsjetili na to da su prije godinu podnijeli krivične prijave protiv gradonačelnika, njegovih saradnika i ključnih osoba u oblasti komunalnih djelatnosti te da uskoro očekuju podizanje optužnice.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.