SKUPŠTINA HNK

Vlast se hvalila besplatnim udžbenicima i "stojom" za nezaposlene, a opozicija ih optuživala za predizborno pranje novca

Nismo vidjeli da se novac koji je otet građanima njiima i vraća, jer će 25 miliona biti zamračeno u političkoj korupciji, kazao Žuljević

S današnjeg zasjedanja u novoj sali. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

2.8.2022

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojili su danas rebalans budžeta u iznosu od 315 miliona KM. 

Riječ je o dokumentu koji je za, čak, 50 miliona KM veći od usvojenog budžeta, a gdje je najveće povećanje od 20 miliona maraka zabilježeno po osnovu indirektnih poreza. Također, uračunata su sredstva od 19,4 miliona KM koje je HNK dobio s razine Federacije BiH, dok je 10 miliona KM ostalo neutrošenih i prenesenih iz dijela takozvanih razgraničenih sredstava.


Usvojen rebalans budžeta

Za rebalans budžeta su glasali svi zastupnici osim onih iz SDP-a i PMP-a. Tako su se vladajući, ponajviše, hvalili time što će 2,9 miliona KM utrošiti za nabavku udžbenika za ukupno 16.195 učenika osnovnih škola ali i izdvojiti 2,7 miliona KM za grant Službi za zapošljavanje kako bi armija nezaposlenih od 27.000 KM dobila po 100 KM.

Također, uspjeli su „progurati“ i izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca , kako bi osigurali egzistencijalne naknade za one koji su rođeni 1969. i 1970.godine.

Rebalansom su, kako se pohvalio premijer HNK, Nevenko Herceg, planirali značajno povećanje novčane naknade za nezaposlene majke porodilje, odnosno, ta podrška će im umjesto šest mjeseci biti produžena na period od godinu.

Za opoziciju nije bilo dileme. Vlada HNK, kako je rekao Aner Žuljević, zastupnik SDP-a, u ovo predizborno vrijeme nije pokazala širinu u trošenju javnog novca, a skupili su, kako je naveo, skoro cijeli budžet Grada Mostara u dijelu povećanja najvažnijeg finansijskog dokumenta.

- Ovo je predizborna praonica para. Rebalans je pokazao da smo u proteklom periodu imali brutalnu pljačku građana na ovim poskupljenjima i, nažalost, nismo vidjeli da se novac koji je otet građanima njiima i vraća, jer će 25 miliona biti zamračeno u političkoj korupciji, kao i prethodnih godina. Ova Vlada, a to će pokazati finansijska revizija, u historiji će biti ubilježena kao najnetransparentnija i Vlada koja je dijelila novac bez ikakvih kriterija - kazao je Žuljević.


Obnovili zgradu

Skupštinsko zasjedanje danas je nakon dvije godine podstanarstva održano u obnovljenoj zgradi. Prvi radovi na rekonstrukciji zgrade Skupštine HNK počeli su u oktobru 2020. godine, a do sada je utrošeno 1,6 miliona KM. Kako je rekao predsjedvajući Skupštine, Šerif Špago, preostala je još informatizacija.

- Budući zastupnici u novom sazivu skupštine imat će dobre uslove za rad - kazao je Špago.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.