SVAKODNEVNA BRIGA

Roditelji iz Jablanice na ulicama traže prijevoz za svoju djecu do škole

Mirna protestna šetnja zbog nedostatka organiziranog prijevoza učenika

Roditelji iz Jablanice na ulicama traže prijevoz za svoju djecu do škole. Facebook

N. Č.

15.9.2023

U Jablanici su se danas roditelji okupili u mirnoj protestnoj šetnji kako bi istaknuli ozbiljan problem s kojim se suočavaju - nedostatak organiziranog prijevoza svoje djece do škole. Ovaj korak iz očaja dio je njihove borbe za osiguranje osnovnih uslova za školovanje njihove djece i pozivaju više instance vlasti na pomoć.

Protest je započeo ispred stare općine, između osnovne i srednje škole, a roditelji su se uputili kroz grad kako bi skrenuli pažnju na ozbiljan problem s kojim se susreću svakodnevno.

Nada u rješenje

Adnan Begić, jedan od roditelja, izrazio je nadu da će se pronaći rješenje i istakao kako im ponuđene alternative nisu prihvatljive.

 - Imam dvoje djece. Snalazimo se kako znamo i možemo. Jedno dijete vozi komšija, dok drugo mora čekati po dva sata u parku dok ja završim s poslom - požalila se majka dvoje školaraca iz naselja Zlate.

Slične probleme dijeli i Mersiha Begović iz Donje Jablanice.

- Neka rade ono što je u njihovoj nadležnosti i osiguraju prijevoz našoj djeci. To je obaveza Općine -  kazala je vidno nezadovoljna.

Mahit Mešić iz sela Ravnač potvrdio je da su roditelji u Jablanici poduzeli sve korake kako bi riješili ovu situaciju na civiliziran način, ali s obzirom na to da se problem ne može riješiti na lokalnom nivou, prisiljeni su izaći na ulice i dignuti svoj glas u javnosti. 

- Nije u redu da se ovo radi našoj djeci. Ako se u skorije vrijeme ne riješi prijevoz, bit ćemo primorani na blokade institucija, saobraćajnica i škola - poručio je u ime roditelja iz Jablanice.

Ne odustaju od borbe

Roditelji iz Jablanice traže pomoć viših instanci vlasti i ističu da neće dopustiti da njihova djeca budu žrtve sporog sistema. Također, naglašavaju da neće odustati od borbe za prava svoje djece na normalne uslove školovanja i nesmetan odlazak do škole, što se ne bi smjelo dovoditi u pitanje u 21. vijeku.

- Ako se problem ne riješi u skoro vrijeme, bit ćemo primorani poduzeti i radikalnije mjere, ali od borbe ne odustajemo - poručili su roditelji iz Jablanice.

Podsjećamo da učenici u Jablanici od početka školske godine nemaju osiguran prijevoz do škole, zbog čega veliki broj njih nije u mogućnosti pohađati nastavu. Općina je nemoćna da riješi ovaj problem jer ne može ugovoriti usluge prijevoza učenika u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine zbog žalbenih postupaka koji traju pet godina, nakon što je Jablanica ostala bez javnog prijevoza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.