BIH

Životne bitke: Armina je već 12 godina na dijalizi, suprug Vahidin želi joj dati bubreg

Armina i suprugu Vahidin: Ubija me da je gledam nemoćnu ( S. Saletović)

Piše: N. MANJURA

10.2.2018

Ž7 = Armina i suprugu Vahidin: Ubija me da je gledam nemoćnu (Foto: S. Saletović) #mesic armina transplatacija bubrega 02 SS#  

Svakog ili svakog drugog dana 37-godišnja Armina Mešić iz Ilijaša ide na dijalizu. I tako već 12 godina! Nekad je znala dnevno imati i četiri dijalize. Brat Armin donirao joj je 2011. godine bubreg, ali ga je njeno tijelo odmah odbacilo, zbog čega je u tri dana operirana tri puta. Novi donor je Aminin muž Vahidin Feriz, ali im je za operaciju u Grenoblu potrebno 110.000 maraka, koje trenutno nemaju.

Stradaju mišići

- Od 2006. sam na raznim dijalizama. Bila sam na hemodijalizi, pa na kućnoj dijalizi četiri puta dnevno po pola sata, a onda su me prebacili na dijalizu. Kad mi je prošle godine pukao trbušni zid, operirana sam dva puta i nakon toga sam vraćena na hemodijalizu. Sada svakog drugog dana idem po tri sata, jer tijelo ne može izdržati više, mišići mi stradaju – ispričala nam je Armina.

Zbog dijalize, ona je stalno kod kuće, jer joj je potrebno dosta vremena da se oporavi. Uz nju je sve vrijeme muž, koji ima samo jednu želju – da ona ozdravi.

Normalan život  

- Mene nije strah tih operacija, samo mi je do toga da ona što prije ozdravi. Amina poslije terapije klone, zna se desiti da ne može hodati. Ubija me što je gledam takvu. Želim da to što prije obavimo, da ona može koliko-toliko živjeti normalnim životom – govori Feriz.

Arminini nalazi već su u Grenoblu. Ljekari su im kazali da bi ona prvenstveno morala proći nekoliko terapija koje bi joj pripremile tijelo za transplantaciju s obzirom na to da ona i muž nisu ista krvna grupa.  

Kako pomoći  

U Grenoblu bi ovaj bračni par morao platiti dvije operacije. Kako nisu nisu u mogućnosti da sami sve finansiraju, nadaju se pomoći dobrih ljudi. U “UniCredit banci” otvoren je račun na ime Armina Mešić, broj 3389102542814459. Za pomoć Armini otvoren je i humanitarni broj 090/291-081.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.