APEL

Očajni roditelji: Harun hitno treba pomoć

Nikada nikoga nismo molili, ali sada moramo zbog djeteta, kaže majka Aida

N.D.

1.11.2018

Harun Nezić, 14-godišnji dječak iz Zenice bori se sa teškom bolešću. Kako kaže njegova majka Aida on 24 sata dnevno ima nekontrolirane radnje, namješta odjeću koja ga nervira, ima tikove i udara sam sebe. Čak zna i povrijediti sebe što je posebno teško za roditelje.

- Očajni smo. Nikada u životu nismo molili, ali sada moramo zbog našeg Haruna. Iscrpljeni smo na svaki mogući način, ali nećemo se prestati boriti za njega, kaže majka Aida.

Harun bi trebao uraditi genetske analize, kako bi se utvrdila tačna dijagnoza, no ta analiza u Zagrebu košta 16.000 kuna, oko 4000 KM. Prema riječima njegove majke, nema izbora nego da se radi van granica BiH, a u Zagrebu je i otkriveno o kojoj se bolesti radi.

- Prije četiri godine smo počeli primjećivati kod Haruna neke nekontrolirane radnje, kao što je mrdanje glavom, tijelom, izgovaranje nekih riječi nekontrolirano. Obraćali smo se našim ljekarima, koji nisu imali pojma o čemu se tačno radi, pa su nas uputili dalje u Zagreb. Međutim tamo u Zagrebu, kada se uradilo snimanje glave, dijagnosticirana mu je epilepsija G300 i Turetov sindrom. Posljednjih mjeseci je došlo do pogoršanja, pa smo se obratili u kliniku u Beču. Tamo su ustanovili da se radi o najtežem obliku Turetovog sindroma. Liječenje nismo mogli nastaviti u Beču, čak ni kontrolu obaviti tamo, jer nismo mogli finansijski. Sami sebe ne možemo finansirati, u dugovima smo i kreditima, a dok smo došli do te dijagnoze, već smo mnogo novca potrošili. Tako da smo opet nastavili u Zagrebu, kaže Aida Nezić. 

Kako naglašava, ona je svjesna da se ova bolest ne može potpuno izliječiti, ali se adekvatnom terapijom može držati pod kontrolom. Njoj je najbitnije da sada sakupi novac kako bi Harunu za početak bila urađena toliko potrebna genetska analiza.

Sve informacije o načinu na koji se može pomoći Harunu, a i stupiti u kontakt s njegovom porodicom možete naći na Facebook grupi "Djecak Harun Nezic". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.