APEL

Porodica i prijatelji sa strepnjom očekuju rezultate pretraga osmogodišnje Ustikoljanke

Njen osmijeh, nakon upisa u prvi razred, „kupio“ me je za cijeli život, kaže Mirelina učiteljica

Porodica Bećirović iz Ustikoline živi od 116 KM dječijeg doplatka

Al.B

20.11.2018

Nakon bezuspješnih pokušaja uspostavljanja tačne dijagnoze i liječenja osmogodišnja Ustikoljanka Mirela Bećirović prebačena je na Institut za majku i dijete u Beogradu. Njeni porodica, škola, Ustikolina, Goražde i prijatelji porodice u BiH i svijetu sa strepnjom očekuju rezultate pretraga i prijedlog ljekara kako da se spasi jedan dječiji život. 

Njen osmijeh, nakon upisa u prvi razred, „kupio“ me je za cijeli život, kaže Mirelina učiteljica Melika Rašidović. Tokom školovanja i ona je primijetila Mireline zdravstvene probleme, koji su se najprije manifestirali kroz otežano disanje.

- Majka mi je govorila da noću jako teško diše. Spavala je sjedeći, njena gojaznost je bila sve izraženija, ali ne od hrane. Uprkos svemu, nije izostajala iz škole i uvijek je imala taj osmijeh na licu – priča nam Rašidović.

Uslijedilo je naglo pogoršanje, noćni transport u Urgentni centar Kantonalne bolnice Goražde, te hitna uputnica na UKC Koševo. Tokom intervencije na odstranjivanju vode u plućima, njena pluća su stala, djevojčica je vraćena u život i prebačena u intenzivnu njegu. Boravak u Sarajevu nije dao rezultate, pa je Mirela vraćena u Goražde, gdje je postala mezimica Dječijeg odjela. Uz pomoć ljekara u Foči, uspostavljen je kontakt s Institutom u Beogradu.

– Mirela je u takvoj situaciji da stalno mora koristiti bocu sa kisikom. Za odlazak u Beograd bilo je potrebno 1.000 eura, pa sam se odlučila objaviti apel na facebooku. Nemam riječi da opišem reakcije koje su uslijedile. Zahvaljujući dobrim ljudima, novac je osiguran i dijete je smješteno. Očekujemo rezultate pretraga i procjene troškova liječenja – kaže Melika Rašidović.

Porodica Bećirović iz Ustikoline živi od 116 KM dječijeg doplatka i teško zarađenih radničkih dnevnica Mirelinog oca Amira. Amir radi najteže fizičke poslove, jer demobiliziranog borca sa 43 godine života malo ko želi zaposliti.

- Po zanimanju sam automehaničar, ali nikako taj posao nisam radio. Najviše me zovu na građevinu – zidam, maltam, krečim, ali kosim i sve volim raditi. Pristao bih i na jedan obrok dnevno samo da mi je porodica zdrava i da djeci ništa ne fali. Ja se premorim, meni se ne zna ni dan, ni noć, ali kad dođem kući i vidim njihove osmijehe, vidim da su mi živi i zdravi, s cijelom državom se to ne može mjeriti – pričao nam je Amir prilikom naše posjete ovoj porodici. Njegovu i radost supruge Melise sada su zamijenili briga i strah. Amir je trenutno u Beogradu s kćerkom, gdje čeka rezultate.

Za liječenje osmogodišnje Mirele Bećirović bit će neophodna finansijska sredstva. 

Kod Raiffeisen banke otvoren je račun broj 1613000085966596 na ime njene učiteljice Melike Rašidović. Za uplate su potrebni i slijedeći podaci: Beneficiary bank: Raiffeisen bank d.d. BiH, Zmaja od Bosne bb, Sarajevo BiH; SWIFT CODE: RZBABA2S; IBAN CODE: BA391613000085966596; Full beneficiary name: Melika Rašidović; Full beneficiary address: Ušanovića 22, Goražde, BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.