HRABRA ŽENA

Humanitarka Vanja Crnojević: Odlazi u Bejrut da pomogne ugroženom stanovništvu

Ona je 2015. ostavila siguran posao u švicarskom sindikatu i odlučila pomagati ljudima širom svijeta

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

11.8.2020

Crnojević: Nekada i sama izbjeglica. Avaz

Vjerujem da bih za Bejrut trebala krenuti već u srijedu ili četvrtak, rekla nam je Maglajka Vanja Crnojević (40), koja je već pet godina na čelu švicarske humanitarne organizacije "Borderfree".

Ona je 2015. ostavila siguran posao u švicarskom sindikatu i odlučila pomagati napaćenom stanovništvu širom svijeta. Do sada je „Borderfree“ realizirao brojne humanitarne kampanje u BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Libanu. 

Nekada i sama izbjeglica, ova izuzetno hrabra žena za svoj životni put odabrala je pomaganje drugima. Zajedno sa svojim timom već neko vrijeme pomaže sirijskim izbjeglicama u Libanu, a pretpostavlja se da ih je tamo oko dva miliona.


Vrlo potresno

Tog utorka kada se eksplozija dogodila Vanja i volonteri organizacije trebali su biti u Bejrutu radi pomoći izbjeglicama.

- Potresno je sve što sam vidjela nakon eksplozije, a pošto je hotel u kojem boravimo dosta blizu, sigurna sam da smo i sami mogli biti među stradalima. Ali nismo imali let i odgodili smo odlazak - govori Crnojević.

Apel za pomoć. Avaz

Naglašava da je odmah nakon katastrofalne eksplozije objavljen apel za pomoć ugroženim stanovnicima Bejruta, a sredstva se mogu uplatiti preko SMS poruka.

- Situacija s koronom sve nam je zakomplicirala. Još u martu smo trebali ići u Liban da bismo pravili mobilnu kliniku za pomoć izbjeglicama i da zaposlimo doktore. Sada je sve puno teže. Ne možemo jednostavno sjesti u avion i otići pomoći, ma koliko bismo mi to željeli - naglašava Crnojević.

Velike posljedice nakon katastrofalne eksplozije. Agencije

I sama je svjesna težine situacije koja vlada u Bejrutu već sedam dana, raščišćavaju se ruševine, ljudi su bez krova nad glavom, a ponestaje i hrane.

- Bojim se gladi na tom području, ali i građanskog rata jer je bilo dosta demonstracija stanovništva. Govorim iz višegodišnjeg iskustva, cijela zemlja je u katastrofalnoj političkoj situaciji - ističe Crnojević i dodaje da se nada da neće biti nikakvih problema i da će uspjeti doći u Bejrut.


Namjerava osposobiti terensku kuhinju

- Iako imam informacije volontera koji su u žiži dešavanja, opet ne znam šta me čeka u Bejrutu. Voljela bih razgovarati sa stanovništvom, procjenjuje se da ih je oko 300.000 ostalo bez krova nad glavom. Namjera nam je osposobiti jednu terensku kuhinju jer se već uveliko osjeti nestašica hrane u Bjerutu. Najveći problem je gdje kupiti namirnice, jer je sve zatvoreno, a jedina luka koja funkcionira 80 posto nalazi se u Bejrutu - naglašava Crnojević.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.