SEMBERIJA

Voda odnosi drvene kućice iz omladinskog Eko-kampa

Tejić: Teško zaustaviti daljnju devastaciju

LJ. LJUBOJEVIĆ

22.4.2018

Već mjesec dana, u posljednjih desetak dana intenzivno, brza i ćudljiva Drina počela je uništavati zemljište i ugrožavati objekte u ataru semberskog sela Amajlije kod Bijeljine.

Šire korito

Prema procjenama mještana i vlasnika vikendica, Drina je već uništila desetak hektara zemljišta i znatno proširila svoje korito, zaprijetivši da se vrati u svoj stari tok. Osim što potkopava i uništava zemljište, Drina prijeti i obližnjim vikendicama, ali i objektima sagrađenim u omladinskom Eko–kampu.

Miodrag Tejić (62), vlasnik vikendice na Drini, kaže da je u posljednjih desetak dana voda odnijela četiri drvene kućice koje su pripadale omladinskom Eko-kampu, ali i jedan veliki kontejner u kojem je bilo 120 kreveta i dušeka za izviđače.

- Neki drveni objekti u međuvremenu su demontirani i uklonjeni. Grad je svojevremeno izdvojio oko 26.000 KM iz budžeta za gradnju fudbalskog i košarkaškog igrališta. Sada je kompletan kamp doveden u pitanje, ako se nova obala ne utvrdi i osigura. U pomoć nam je pritekla firma DMS, pokušavajući svojim teškim mašinama i kamionima zaustaviti daljnje divljanje Drine, ali bez pomoći grada i šire društvene zajednice teško je zaustaviti daljnju devastaciju zemljišta i kompletnog terena - kaže Tejić, ističući da je Drina nekad tekla tim putem, ali je u međuvremenu promijenila tok.

Pjeskovito tlo

Mještani Amajlija tvrde da je Drinu teško obuzdati, jer u roku od nekoliko minuta, potkopavši pjeskovito tlo, voda odnosi stabla koja se rukama nekoliko ljudi ne mogu obujmiti.

Potreba gradnje nasipa

Stariji mještani Amajlija sjećaju se da je skela nekad bila kilometar bliže selu, jer je Drina bila u svom starom koritu. Oni kažu da je sve to razlog više za gradnju novog drinskog nasipa koji bi konačno trebao zaštititi ovo područje od ćudljive i nepredvidive Drine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.