PROIZVODNJA

Održan sastanak u Gradskoj upravi u Bijeljini: Zaštitna oznaka geografskog porijekla za semberski kupus

Ovi proizvodi pozitivno utječu na promociju lokalne zajednice

Piše: Lj. Lj.

16.6.2021

Prvi korak u afirmaciji bit će mapiranje proizvođača. LJ. LJUBOJEVIĆ

Zaštita specifičnog porijekla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda značajno podiže njihovu cijenu, potražnju i kvalitet, a utječe i na povećanje direktnih investicija u njihovu proizvodnju.

Proizvodi zaštićenog geografskog porijekla pozitivno utječu na promociju i afirmaciju lokalne zajednice, istaknuto je na sastanku o zaštiti oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa koji je održan u prostorijama Gradske uprave u Bijeljini.

Dragan Brenjo, zaposlen u Agenciji za sigurnost hrane BiH, istakao je tom prilikom da bi zaštita oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa bila veoma korisna za proizvođače, potrošače i kompletnu Semberiju.


Sa sastanka: Značajna korist. LJ. LJUBOJEVIĆ

Prvi korak u afirmaciji ovog proizvoda bit će mapiranje proizvođača kupusa u Semberiji, što podrazumijeva precizno definiranje proizvodnih površina i sjemenskog sortimenta. Gradska uprava Bijeljina opredijeljena je da ovaj proces podrži organizaciono i finansijski do njegovog uspješnog završetka, jer je poljoprivreda jedan od najznačajnijih stubova privrednog razvoja Semberije, istaknuto je na tom sastanku.

Na području Semberije već decenijama se uzgaja stara sorta kupusa koji je prepoznatljiv kao “bijeljinski kupus”, za koju je najveće zasluge imao lokalni poljoprivredni stručnjak Meho Hujdurović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.